Reisadviezen & reisvoorwaarden Covid-19. Informeer je tijdig!


18 juni 2022

Persbericht 17/06/2022

Diensten van het Verenigd College – Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie

Reisadviezen & reisvoorwaarden Covid-19.

Informeer je tijdig!

Verschillende landen vragen nog steeds om een geldig vaccinatiebewijs als toetredingsvoorwaarde op hun grondgebied.

De vakantie staat voor de deur. Wie reisplannen heeft, informeert zich best goed over de  toetredings-voorwaarden inzake Covid-19 die gelden in  het land van bestemming en in de transitlanden die u doorkruist tijdens uw reis. Dit om onaangename verrassingen te voorkomen.

Hou er rekening mee dat verschillende landen nog steeds om een geldig vaccinatiebewijs vragen als inreisvoorwaarde.

Het Europees vaccinatiecertificaat (bewijs van vaccinatie) is digitaal verkrijgbaar via de app CovidSafeBE of je kan het downloaden via mijngezondheid.belgie.be. Is digitaal geen optie? Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen ook bellen naar het call center (02 214 19 19) met het verzoek om het met de post te laten sturen naar je domicilieadres. Je kan hiervoor ook terecht in de kiosk in het vaccinatiecentrum Pacheco (Boulevard Pacheco 42-1000 BXL). Hou in deze laatste gevallen minstens rekening met een week verwerkingstijd.

Werd je gevaccineerd met één dosis van het vaccin J&J of twee dosissen van een ander vaccin (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Novavax) dan is je vaccinatiebewijs geldig vanaf 14 dagen na je laatste vaccin tot maximaal 270 dagen of 9 maanden voor personen vanaf 18 jaar en tot 1 jaar (12 maanden) voor jongeren tot en met 17 jaarNadien vervalt de geldigheid ervan.

Pas nadat je ook een boostervaccin kreeg is je vaccinatiebewijs onbeperkt geldig. Laat je dus niet verrassen op de dag van, of kort voor je vertrek. De tijdspanne tussen de toediening van een boostervaccin en de registratie ervan neemt tussen de 24 uur en 6 dagen in beslag afhankelijk van je persoonlijke situatie.

In sommige gevallen biedt een negatief testresultaat of een herstelcertificaat soelaas maar ook hier dien je rekening te houden met de duurtijd die nodig is om je testresultaat bekend te maken of met de geldigheidsduur van je herstelcertificaat. Een herstelcertificaat is slechts geldig vanaf de 12e dag na een positieve test tot 6 maand of 180 dagen nadien.

Personen die terugreizen naar ons land, dienen er ook rekening mee te houden dat er nog maatregelen gelden voor reizigers die uit een land met een heel hoog risico terugkeren.

Voor meer gedetailleerde reisadviezen en reisvoorwaarden m.b.t Covid-19, raadpleeg deze nuttige websites:

·       https://coronavirus.brussels/nl/faq-covid-2/faq-reizen-coronavirus/#Waar_vind_je_alle_Covid-maatregelen_voor_reizen

·       reopen.europa.eu of www.diplomatie.belgium.be. Hier vindt u ook de reisadviezen per land.

Vaccinatie blijft essentieel om ons te beschermen tegen ernstige vormen van Covid-19. Meer informatie over vaccinatie: coronavirus.brussels.

__________________________________________________________________________________

Voor meer informatie m.b.t het Covid Dispositief: coronavirus.brussels. Voor meer actuele informatie: FacebookTwitter et Instagram.

Perscontacten:
Kabinet van Minister Alain Maron: Simon Vandamme – svandamme@gov.brussels – 0479 66 03 23
Diensten van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie: Anna Mellone – amellone@ccc.brussels 0474 39 17 70

SERVICES DU COLLÈGE RÉUNI
COMMISSION COMMUNAUTAIRE COMMUNE
DIENSTEN VAN HET VERENIGD COLLEGE
GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE
Terug