Interculturele Bemiddeling


De dienst Interculturele Bemiddeling – kortweg ICB – binnen Foyer vervult sinds 1992 een brugfunctie tussen zorgverstrekkers en patiënten of cliënten met een migratieachtergrond. Die anderstalige hulpvragers kunnen dankzij onze tolkdiensten, duiding, informatie of (emotionele) ondersteuning rekenen op toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg. 

Concreet staan onze ervaren bemiddelaars klaar om te tolken of om taalbijstand te geven, rekening houdend met de (school)achtergrond van betrokkenen en met het grootste respect voor het beroepsgeheim. Eveneens geven wij voorlichting rond welzijns- en gezondheidsthema’s die variëren van kinderopvang over vaccinaties tot diabetes – zowel individueel als in groep. Maar ook voor hulpverleners en zorgverstrekkers heeft de dienst ICB een vormingsaanbod rond de impact van culturele en religieuze achtergronden. Wie het lastig vindt om een diagnose te stellen bij anderstaligen; zich afvraagt waar bepaalde culturele grenzen liggen; of constateert dat mensen met een migratieachtergrond zich niet altijd houden aan bepaalde afspraken of behandelingen, staan wij graag bij met raad en daad. Daarnaast doet ons team uiteraard aan bemiddeling in strikte zin bij conflicten en komen we op voor de rechten van patiënten of cliënten.   

Ons dienstaanbod is beschikbaar in de volgende talen: Arabisch (Klassiek/Marokkaans), Berbers, Dari, Engels, Farsi, Frans, Kantonees, Mandarijn, Oekraïens, Roemeens, Romanes, Russisch, Turks en Urdu.


  Vraag online een interventie door onze bemiddelaars aan

  Binnen het aanbod van ICB verdienen de meertalige infosessies “Ouder worden in je buurt” een aparte vermelding. Die zijn gericht op kwetsbare ouderen, al dan niet met een migratieachtergrond. Tijdens zes bijeenkomsten maken zij kennis met de zorgvoorzieningen in hun nabije omgeving. Het doel is vraag en aanbod inzake ouderenzorg beter op elkaar af te stemmen. “Ouder worden in je buurt” wordt gratis ter beschikking gesteld van lokale sociale verenigingen. ICB-medewerkers zorgen voor passende ondersteuning tijdens de sessies. Dit pakket is gerealiseerd in samenwerking met de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen.

  Onze telefonische permanentie is elke werkdag bereikbaar.
  Van maandag tot donderdag tussen 9u en 17u, op vrijdag van 9u tot 12u30.
  Vrijdagnamiddag zijn we gesloten.

  Foyer – Interculturele bemiddeling

  Werkhuizenstraat 38
  1080 Brussel

  ICB@foyer.be
  02/410.75.81