Over Foyer

Foyer is een vzw met verschillende deelwerkingen die in Brussel al meer dan 55 jaar bouwt aan een (meer) interculturele en inclusieve samenleving waarin iedereen gerespecteerd wordt. Onze belangrijkste kernwaarde was, is en zal steeds een maximale openheid voor elke taal, cultuur, religie en filosofie zijn.

VISIE EN MISSIE

Foyer werkt aan een inclusieve samenleving waaraan iedereen op volwaardige wijze kan deelnemen en waarin ieders stem wordt gehoord. Onze activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling van zelfontplooiing en veerkracht van Brusselaars met migratieachtergrond, met bijzondere aandacht voor personen met een kwetsbaar profiel binnen deze doelgroep. Foyer is een pluralistische organisatie die op alle niveaus doordrongen is van een diep respect voor diversiteit.

Vanuit verschillende teams die elkaar aanvullen en versterken, zetten we onze creativiteit en polyvalentie in om duurzame oplossingen te ontwikkelen met en voor ons doelpubliek. We baseren ons daarvoor op een stevige expertise, maar spelen ook flexibel in op veranderende maatschappelijke omstandigheden. Hoewel wij steeds kort op de bal proberen te spelen, vertrekken we vanuit een langetermijnvisie op een inclusieve samenleving die vormgegeven wordt vanuit die maatschappij zelf. Brussel is ons laboratorium waarin we experimenteren met vernieuwende werkmethodes en nieuwe doelgroepen, voortbouwend op een jarenlange ervaring en steeds in dialoog met onze stakeholders.

ONZE INITIATIEVEN
GESCHIEDENIS

Ter gelegenheid van Foyers 35 en 50 jarig bestaan, werd zijn geschiedenis in beeld gebracht. De video’s kan je hier bekijken!

De huizenhoge bloem in Foyers overbekende logo staat symbool voor onze hele (ontstaans)geschiedenis. Sinds 1969 hebben onze vrijwilligers – en geleidelijk aan steeds meer medewerkers – een brede waaier werkingen laten bloeien. Alternatieve, sociale initiatieven die de blinkende nieuwbouwtorens in de Noordwijk in de schaduw hebben gezet.

Met het kenmerkende enthousiasme van die tijd begon alles als een jeugdhuiswerking. Dat jeugdhuis verhuisde van de Noordwijk naar Sint-Jans-Molenbeek, waar het tot volle bloei kwam. Begin de jaren 1970 trokken kinderen en jongeren massaal naar Foyer, met zijn keuken, filmwerking en natuurlijk… de kleine zoo, compleet met zijn eigen leeuw. Een eerste bloeiperiode waaraan tegen het eind van dat decennium een einde kwam.

Aan de maatschappelijke uitdagingen viel niet langer alleen met een jeugdhuis het hoofd te bieden. Allochtone meisjes bleven immers weg zodra ze de puberteit bereikten, sommige jongeren belandden in de criminaliteit. Tijd om na een hervorming anders op te bloeien.

Die nieuwe bloeiperiode brak begin de jaren 1980 aan, met de opstart van onze vrouwenwerking Dar al Amal. Ook kwam er een Vormingscentrum Foyer, voor jongeren die afhaakten op school. De sociale dienst Welkom garandeerde dan weer individuele begeleiding en er werden biculturele, meertalige projecten opgestart in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Honderden allochtone leerlingen groeiden dankzij dit aanbod uit tot meertalige burgers die vlot hun weg vonden op de arbeidsmarkt.

Midden jaren 1980 populariseerde Foyer mee de taallessen Nederlands voor laaggeschoolde volwassenen in het Centrum Nederlands voor Migranten (CNM). De sociale dienst kreeg dan weer een gereputeerde juridische dienst naast zich. Tot slot zag Intec Foyer het levenslicht, een opleidingsproject in de informatietechnologie voor laaggeschoolden. Werkingen die erg sterk groeiden, konden op eigen kracht verder bloeien. Daarom werd CNM voortgezet in het volwassenenonderwijs (het huidige Huis van het Nederlands) en nam Intec Brussel de werking van Intec Foyer over.

Geruislozer – maar daarom niet minder duurzaam – werden in de jaren 1990 projecten opgezet die tot op vandaag toegankelijke zorg voor iedereen garanderen. Voor zorgvragers van alle leeftijden kwam er een Dienst Interculturele Bemiddeling in de welzijns- en gezondheidssector.

De eeuwwisseling bracht opnieuw extra werkingen, met voorop de Romadienst die Oost-Europese Roma en woonwagenbewoners empowert. Brussel Integratie door Sport (BIS) van haar kant kreeg als missie om Brusselaars met een migratieachtergrond te laten sporten. Een andere jonge scheut, de Compas-werking met inburgeringscursussen voor anderstalige nieuwkomers, werd intussen al overgeplant naar het Agentschap Integratie en Inburgering.

Drie jaar vóór ons vijftigjarige bestaan in 2019 werd, op algemeen verzoek, een Mannenwerking opgericht: mannen van alle achtergronden kunnen er terecht voor educatieve, culturele en sportieve activiteiten, of gewoon om gezellig samen te zijn. Het MigratieMuseumMigration zag het licht op 12 oktober 2019. De zoveelste wijze waarop Foyer duizend bloemen laat bloeien, maar beslist niet de laatste.

FOYER STEUNEN

Foyer houdt doorlopend de vinger aan de pols bij zijn doelgroep en speelt zo snel mogelijk in op nieuwe noden. De innovatieve initiatieven waarvoor we bekend staan, zouden we graag blijven ontwikkelen. Een aantal werkingen van Foyer wordt gelukkig gedeeltelijk gefinancierd door de overheid. Dat volstaat evenwel niet om alles draaiende te houden.

U kunt Foyer financieel steunen door:

Voor de giften die voor het uitreiken van een fiscaal attest in aanmerking komen, verplicht MINFIN (Ministerie van Financiën) de verenigingen om de schenker te vragen om zijn/haar nationaal nummer op te geven. Dit wordt door Foyer vzw uiteraard voor niets anders gebruikt.
Wij stellen u voor om ons uw nationaal nummer door te geven via sponsor@foyer.be
Verkiest u een andere, bv gewoon schriftelijke of telefonische weg om ons dit mee te delen, dan kan dit uiteraard ook.

Wij danken graag alle overheden en partners die ons op dit moment reeds steunen.

Omdat wij transparantie belangrijk achten, vindt u de jaarrekeningen van Foyer terug op donorinfo.be.