Minder bekende taal in de kijker: Kirgizisch


21 januari 2023

In 2022 werd het team interculturele bemiddelaars in zorg en welzijn van Foyer uitgebreid met een bemiddelaar die zowel vloeiend Russisch als Turks spreekt. Geen voor de hand liggende combinatie op het eerste gezicht, maar deze dame is afkomstig uit Kirgizië, een land waar beide talen elkaar ontmoeten.  

Kirgizië ligt tussen Kazachstan, China, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het is een bergachtig land, dat in het verleden onder meer onder heerschappij van het kanaat van Kokand stond, wat de Islam en het Arabisch schrift naar Kirgizië bracht, en dat vervolgens onder Russisch en Sovjetbewind kwam.  De inwoners, de Kirgiezen, zijn een Turkse etnische groep. Hun taal is verwant aan het Turks dat in Turkije wordt gesproken, maar nog nauwer aan het Kazaks, het Oezbeeks en het Tataars, een andere tak van de Turkse taalfamilie. Onder Russische invloed werd de Kirgizische taal niet langer in Arabisch schrift geschreven, maar in Cyrillisch schrift. 

Kirgizië werd onafhankelijk in 1991 en zowel het Kirgizisch als het Russisch hebben er nu officiële status. Alle kinderen leren op school Kirgizisch, Russisch en Engels, maar universitair onderwijs kan enkel in het Russisch worden gevolgd. 

Kirgizië telt ongeveer 6.769.000 inwoners en er leven ook heel wat Kirgiezen in het buitenland. Onze bemiddelaar wordt echter niet gevraagd om te tolken in het Kirgizisch: op 1 januari 2022 woonden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slechts 82 Kirgiezen. 

Enkele zinnetjes in het Kirgizisch: 

Salamatsyzby! Hallo! 
(Саламатсызбы!) 

 Kandaysiz? Hoe gaat het? 
(Кандайсыз?) 

Atyngyz kim? Wat is jouw naam? 
(Атыныз ким?) 

Rahmat! Dank je wel! 
(Рахмат!) 

Terug