Mardi Gras 2024: een geslaagd bezoek aan Binche


20 februari 2024

Vol verwachting en goed humeur vertrokken de vrouwen van Dar Al Amal met de trein naar het traditionele carnaval in Binche, dat erkend is als Unesco-erfgoed. Dinsdag 13 februari was de derde dag van het carnaval in Binche, Mardi Gras, de belangrijkste dag van het jaar voor de Gilles van Binche, die alleen op deze dag hun traditionele hoeden met struisvogelveren dragen. Zoals altijd tijdens de uitstapjes waren ook “ontmoeting” en “uitwisseling” belangrijke elementen, zodat we samen tradities en gebruiken konden ontdekken die zowel divers als universeel zijn. 

De groep vrouwen werd hartelijk verwelkomd met huisgemaakte pizza’s in de cafetaria van “Notre Logis”, een tehuis voor kwetsbare kinderen waar 16 kinderen tussen 6 en 18 jaar wonen. Het team werkt eraan om hen te helpen wanneer mogelijk terug te keren naar hun familie. De dames van Dar Al Amal zullen blij zijn om dit team de volgende keer in Molenbeek te mogen verwelkomen, want we voelden meteen dat we in dezelfde spirit van positieve energie werken en graag mensen vooruit willen helpen. 

Het bezoek aan het Musée du Masque et du Carnaval was een verrijkende ervaring, waarbij de dames veel te weten kwamen over de grote verscheidenheid aan volkstradities die al bestaan in de verschillende regio’s van Wallonië, maar ook in de 5 uithoeken van de wereld. Er was ook een interessante uitwisseling tussen de vrouwen (van Turkse, Marokkaanse, Guinese en Belgische origine): de Marokkaanse traditie van het zich verkleden in schapenvachten na het offerfeest werd door sommigen herkend, en de kleurrijke kostuums van Liberia en Guinee riepen jeugdherinneringen voor anderen, wat zorgde voor een mooi moment van uitwisseling. 

Na het bekijken van een video die ons in detail de voorbereidingen voor de Gilles de Binche liet zien, eindigden we ons uitstapje met de carnavalstoet zelf, met als hoogtepunt de Gilles – groot en klein! – die sinaasappels wierpen naar het publiek. De vrouwen namen deze graag mee terug naar Molenbeek om ze te delen met de mensen thuis, samen met hun indrukken van deze prachtige dag.

Terug