24 september 2024
Het MigratieMuseumMigration heeft op dit moment het tweejarig uitwisselingsproject “Linking EYMID” lopen. EYMID staat voor ‘European Young Migrants’ Intercultural Dialogue’. Het project ging in november 2023 van start en loopt dus nog tot eind volgend jaar. Linking EYMID wil jongeren met een migratie-achtergrond samen brengen en met elkaar in dialoog brengen. Het project wordt ondersteund door BIJ (Bureau International Jeunesse) en Erasmus +.
“Representatie gaat over het gevoel dat je het recht hebt op je persoonlijke ontwikkeling“
Onze jongeren van Foyer des Jeunes en Jongerenwerking nemen samen met jongeren (tussen de 15-30 jaar oud) van UREP (União de Refugiados em Portugal) deel aan het project. UREP vangt vluchtelingen en nieuwkomers in Lissabon op en helpt hen op weg om een nieuw leven op te bouwen. Veel van de jongeren van Foyer zijn kinderen van migranten en hebben dus net als de jongeren uit Portugal een migratie-achtergrond. Het grootste verschil is dat de jongeren hier wel al de Belgische nationaliteit (hoewel ze wel een verschillende origine hebben) hebben en de jongeren in Portugal nog nieuwkomers zijn.
Om de 3 à 4 maanden vindt een online sessie plaats, waar ongeveer 20 jongeren met elkaar in het Engels over een bepaald thema spreken. Op deze manier kunnen ze zelf verschillen en gelijkenissen ontdekken en horen welk ervaringen andere mensen met een migratie-achtergrond hebben. Op dit moment zijn er al twee sessies geweest, een in februari en een in mei. Na een introductie van het project en de deelnemers, ging het in de eerste sessie ook al over de jongeren en hun toekomst. Het thema van de tweede sessies was de visie van de jongeren over werken en jobs. De derde sessie zal plaatsvinden in oktober, waar ze zullen spreken over culturele normen en waarden. Wat meteen opvalt, is dat hoewel de jongeren uit beide landen een andere status hebben, ze wel met dezelfde vragen en angsten zitten over de toekomst, inburgering, etc.
“Ik heb een bachelor diploma en ik heb gesolliciteerd bij grote bedrijven in de IT sector in Portugal. Maar, het is moeilijk omdat ik een hijab draag en ik Moslima ben. Dat betekent niet dat ik de kennis, moed, alles wat nodig is om die positie in te vullen niet heb. Maar mijn hijab is het probleem. Het is wat racistisch en niet goed voor mij. Daarom probeer ik mijn carrière te veranderen, om te overleven.”
“We hadden hetzelfde probleem hier. Onze generatie is opgegroeid in Brussel, de hoofdstad van België en hier is een grote Moslim gemeenschap. Onze generatie is verandering aan het brengen.”
De sessies worden geleid door Annabelle van Nieuwenhuyse. Ze is een Belgische presentatrice die al lang in het medialandschap meedraait en veel gevraagd word als moderator/presentator voor meertalige culturele en socioculturele evenementen. Ze heeft onder andere ook al het evenement voor het 50 jarig bestaan van Foyer gepresenteerd. Daarnaast kan je haar migratieverhaal terug vinden in het MigratieMuseumMigration.
“Ik wil een opleiding tot politie inspecteur volgen, voor verschillende redenen. Ik wil een voorbeeld zijn voor de leden van mijn familie die denken dat de politie een slecht band bouwt met de mensen. Ik wil ook het land, Europa en de wereld laten zien dat het mogelijk is als politie vrouw om een zachte en menselijke band op te bouwen met de mensen waar zij met in contact komt. Als meer mensen als ik volgen, dan kunnen we de macht hebben om de situatie te verbeteren.”
Onze collega uit het MigratieMuseumMigration, Arve, is in april naar Lissabon gegaan om een bezoek te brengen aan UREP. Tijdens dit studiebezoek heeft hij de kans gekregen om te zien hoe de organisatie werkt, hoe ze er met de weinige middelen die ze hebben, toch alles inzetten om de mensen te helpen. Daarnaast kon hij ook met medewerkers daar spreken en zo ervaringen uitwisselen en een vergelijking maken tussen de werking van Foyer en UREP. In 2025 draaien de rollen om en komen een aantal medewerkers van UREP een kijkje nemen bij Foyer.