Kinderen in Oorlogsgebieden: Syrië


31 maart 2025

Rojin Ferho is een journalist met een fascinatie voor het Midden-Oosten. Ze covert de regio regelmatig voor verschillende media en is een veel gevraagde spreker voor debatten en panels over Syrië. In 2019 won Rojin Ferho de journalistieke prijs ‘Belgodyssee’. Ze heeft op jonge leeftijd een grote liefde voor Brussel ontwikkeld. Vandaag werkt ze voornamelijk als journalist en nieuwslezer voor de Brusselse stadszender BRUZZ.

Twee jaar geleden trok ze naar het noordoosten van Syrië, vlak na de aardbevingen, en kwam ze terug met deze expositie.

RAQQA & OP DE VLUCHT – Oorlog is meer dan alleen wapens
Noord-Syrië is al meer dan tien jaar een woelige regio. Het westelijke gebied staat tegenwoordig onder Turkse controle, het oosten valt onder het autonome bestuur van de Koerden, gebaseerd op drie pijlers: ecologie, pluralisme en vrouwenrechten. Ambitieus, alleen niet erkend door de internationale gemeenschap. Dat laat de inwoners geïsoleerd achter en maakt van het gebied een voedingsbodem voor geweld. Denk aan de inval van Islamitische Staat in 2014 en de aanhoudende oorlog met Turkije. Intussen blijft internationale noodhulp uit en zijn vrouwen en kinderen daar het grootste slachtoffer van.

Kinderziekenhuis. In 2019, richting het einde van het kalifaat, gijzelt Islamitische Staat mensen in dit gebouw in Raqqa, voorheen een kinderziekenhuis. Bedoeling is om luchtaanvallen op hun kalifaat te vermijden. Kinderen worden hier vastgehouden en als pasmunt gebruikt. Het kinderziekenhuis wordt uiteindelijk toch vernield. Deze foto staat symbool voor wat ooit was en misschien ooit weer zal zijn.

Kinderen uit het kalifaat. In speciale kampen in Syrië worden kinderen klaargestoomd om te vechten en te moorden voor het kalifaat. IS haalt hen uit weeshuizen of ontvoert ze. Na de val van het kalifaat, is de uitdaging groot om deze kinderen weer op het juiste pad te krijgen. Sommigen glippen door de mazen van het net en belanden op straat.

Het Helleplein. Vier weeskinderen bedelen om geld, op wat ooit de meest beruchte plek in Raqqa is geweest, het Al-Naïmplein of ‘het plein van de hel’. De plek staat wereldwijd bekend als symbool voor de brutaliteit van IS, met destijds openbare executies en kruisigingen. Ook kinderen zijn verplicht geweest om deze executies aan te zien.

Ontheemd. De Koerden hebben nog maar net Islamitische Staat uit het noorden verdreven en het regime in Turkije, een oude vijand, beslist om de regio weer binnen te vallen. Deze vrouw is hoogzwanger wanneer ze op de vlucht slaat uit Serekaniye, haar geboortestad. Het is in dit ontheemdenkamp in Heseke waar ze bevalt van haar oudste kind.

Op zoek naar water. Het ontheemdenkamp in Heseke wordt internationaal niet erkend, waardoor noodhulp de gezinnen niet bereikt. Dit meisje is haar moeder kwijtgeraakt in het massakamp, nadat ze op zoek is gegaan naar water. De zon slaat die dag genadeloos toe.

De tijd doden. Een jongen probeert zijn zelfgemaakte vlieger in de lucht te krijgen, al is er die dag amper wind te bespeuren. Kinderen moeten creatief zijn, willen ze de tijd in het kamp doden.

WATER ALS WAPEN – Strijd om water
Het regime in Turkije voert in Noord-Syrië niet alleen een militaire oorlog, ook water wordt als wapen gebruikt. Rivieren worden gemanipuleerd en waterdammen vernield, waardoor toegang tot schoon en drinkbaar water onmogelijk wordt.

Leeg kanaal. In het kanaal in de stad Heseke stroomt al zeven jaar geen water meer. Kinderen gebruiken de weg vandaag als kortste route van school naar huis.

Op zoek naar water. Aan dit kanaal komt een jongen van amper twaalf jaar oud aangelopen, samen met een trekezel die twee waterkannen draagt. ‘Ik kom water halen voor mijn gezin, want er sijpelt thuis niets meer uit de kraan’, vertelt hij.

HEROPBOUW – Tussen de bommen door
Sinds de val van Bashar al-Assad in Syrië, is het noorden opnieuw een mikpunt geworden van Turkse troepen. De situatie lijkt uitzichtloos. Toch probeert het huidige bestuur – ondanks alle moeilijkheden – te werken aan een duurzame toekomst voor het Koerdische volk.

Stad op kindermaat. Kinderen proberen het nieuwe stadspark uit in de stad Heseke, dat nog volop in heropbouw is na de vernielingen door Islamitische Staat.

De weg naar vrede. Een jongetje zoekt troost in de armen van een Koerdische militant, op een begraafplaats in Qamishlo waar zijn vader, samen met 12.000 andere strijdkrachten, begraven ligt. Beiden brengen ze het iconische ‘vredesteken’, een belangrijk symbool binnen de Koerdische gemeenschap om te laten zien dat vrede de enige uitweg is uit deze oorlog.

Terug