De fototentoonstelling ‘Kinderen in Oorlogsgebieden’ biedt een aangrijpend perspectief op het dagelijkse leven van kinderen in Gaza, Syrië en Oekraïne. Door de lens van Palestijnse, Oekraïense en Belgische fotografen wordt het publiek uitgenodigd om oorlog door de ogen van kinderen te zien. De tentoonstelling zelf kan je nog bezoeken tot 30 april in het MigratieMuseumMigration (Werkhuizenstraat 17, 1080 Molenbeek).
In oorlogsverslaggeving blijft het lot van kinderen vaak onderbelicht. Deze tentoonstelling toont hoe kinderen spelen, ronddolen of afleiding zoeken op straat, tussen het puin of in vluchtelingenkampen. “Wanneer je ziet hoe kinderen in de meest uitzichtloze situaties toch spel, hoop en creativiteit blijven vinden, kan je alleen maar concluderen dat het nooit een verloren zaak is om actie te ondernemen in deze conflicten”, zegt Johan Leman, voorzitter van het MigratieMuseumMigration.
In deze minireeks stellen we graag de verschillende fotografen en hun werk voor. Elke week tonen we het werk van fotografen uit één van de drie landen. We beginnen met Gaza.
Mohammad Asad is een bekroonde fotojournalist met verschillende internationale fotografieprijzen, waaronder winnaar van de World Humanitarian Photo Summit. Zijn eigen huis werd volledig vernietigd tijdens de oorlog in Gaza in de zomer van 2014.
In een door de oorlog beschadigde auto vertrekt deze familie met slechts enkele matrassen en andere persoonlijke bezittingen. Na waarschuwingen van de bezetting over een nakende invasie van Rafah trekken ze van het zuiden van Gaza naar het centrale gebied.
Een klein kind uit een ontheemde familie, ontworteld door de bezetting, kijkt door het gescheurde hek van hun tent in de zone voor ontheemden in Deir al-Balah. Hij doorstaat moeilijke gezondheidsomstandigheden in het winterseizoen.
Areej Ali Shaheen is een fotografe uit het kamp Al-Nuseirat in het centrale deel van de Gazastrook. Areej was vooral bekend voor haar fotografie op evenementen en ceremonies. Bij het uitbreken van de oorlog in Gaza in 2023 heroriënteerde Areej zich om de levens en het dagelijks leven van oorlogsvluchtelingen in het centrale deel van Gaza vast te leggen, met dezelfde menselijke en persoonlijke benadering uit haar vorige expertise. Araaj Shaheen is overleden bij een bombardement in Gaza op 3 januari 2025, kort na het inzenden van haar foto’s. Enkele dagen eerder werd ze 28 jaar.
In het ontheemdenkamp in het midden van de Gazastrook zijn er schuilplaatsen die kinderen als hun tweede thuis beschouwen. Vandaag zijn ze hun enige toevluchtsoord nadat hun veilige huis is vernietigd, hun dromen zijn gestolen en hun speelgoed is verbrand. Maar nu worden deze veilige centra zonder genade vernietigd…!
Nour is een klein meisje dat een echte holocaust overleefde die haar tent en alles erin voor haar ogen verbrandde. Ze glimlacht en maakt het over-winningsgebaar terwijl ze een verbrande kookpot vasthoudt. Haar grootste droom was een hapje eten te bemachtigen om de honger van haar gezin te stillen.
Haneen Salem is een jonge fotografe uit Gaza-stad. Haar achtergrond ligt in de kunstfotografie, maar haar onderwerpen veranderden door de recente oorlog in Gaza. Sindsdien richt ze zich op alledaagse overlevingsscènes in Gaza. Ze heeft al samengewerkt met verschillende Palestijnse organisaties.
Een gewond kind in het Kamal Adwan ziekenhuis in Noord-Gaza ligt kijkt naar zijn tekeningen die de muren om hem heen vullen, alsof ze hem verhalen vertellen over een leven dat de oorlog nooit heeft gekend. De jongen op de foto overleed op 30 november 2024.
In een straat vol puin houdt een meisje een papegaai op haar vinger. Ondanks de verwoesting blijft haar glimlach een symbool van onverwoestbare hoop.
Mahmoud Abu Hamda is een Palestijnse fotograaf uit Gaza die studeerde aan het University College of Applied Sciences in Gaza, met specialisatie in multimedia. Hij is gespecialiseerd in natuur- en voedselfotografie, maar legt sinds het uitbreken ervan de oorlog in Gaza vast. Hij werkte reeds samen met verschillende internationale organisaties en agentschappen.
Tussen licht en schaduw spelen de kinderen alsof ze de contouren van het leven met hoop schilderen, terwijl ze met hun lach het donker van de realiteit trotseren. Ze bewijzen dat de onschuld van de kindertijd elke duisternis kan doorbreken. In een van de scholen die werden vernietigd tijdens de invasie van het Israëlische leger in de stad Khan Younis, spelen deze kinderen alsof ze de puinhopen omtoveren tot een podium voor het leven, waar verhalen van hoop en liefde voor het leven uit de ruïnes opbloeien.
In het hart van Deir al-Balah, midden in de Gazastrook, stilzwijgend spreekt deze foto over een leven vol wachten en geduld. De kinderen verschijnen achter een vervallen barrière, alsof ze wachten op iets dat hen uit de mist van het lijden kan bevrijden. Het licht dat op de barrière wordt weerkaatst, vervormt hun gelaatstrekken, en onthult hun verborgen verhalen in elke schaduw en beweging — verhalen over hun voortdurende strijd met een harde werkelijkheid en hun eenvoudige droom van een moment van hoop dat hen een deel van het leven zou kunnen teruggeven waarvan ze zijn beroofd.
Doaa Al-Baz is een jonge vrouwelijke fotograaf en journalistieke bijdrager aan The Observer Post in Gaza. Ze deelt dagelijkse updates over de huidige gebeurtenissen. Via haar werk documenteert ze de strijd van honderden families die proberen te overleven in wat zij als een genocide ervaren, terwijl ze daarbij haar eigen leven riskeert en rouwt om het verlies van haar familie.
Een kind houdt zijn broer in de armen die gemarteld is als gevolg van de Israëlische oorlog tegen de Gazastrook en de voortdurende verstikking en sluiting van de doorgangen door het Israëlische leger
Een vader omhelst zijn dochter en vervult de rol van moeder bij het opvoeden van zijn kinderen te midden van de voortdurende ontheemding en verstoring van het levensonderhoud.
Een Palestijnse familie wordt ontheemd uit Rafah nadat het bezettingsleger pamfletten heeft verspreid ter voorbereiding van een grootschalige militaire operatie.
Fadi Badwan is een fotograaf uit Gaza-stad. Hij werkte met veel lokale en internationale organisaties. Door de oorlog verloor hij een deel van zijn werk en wijdt hij meer tijd aan het documenteren van de leefomstandigheden in Gaza. Hij nam deel aan talrijke lokale en internationale wedstijden en tentoonstellingen en won zowel lokale als internationale prijzen
Ondanks de verwoesting die haar van alle kanten omringt, lijkt het meisje onschuldig te glimlachen, zonder de harde omstandigheden te beseffen. Binnen in de verwoeste auto vindt ze een plek om te spelen, alsof haar glimlach een reactie is op de harde werkelijkheid om haar heen, waar hoop en vreugde schitteren te midden van de puinhopen. Deze glimlach weerspiegelt de kracht van haar geest en haar vermogen om zich aan de realiteit aan te passen, terwijl ze alle vernietiging om haar heen trotseert.
De ingrediënten van het geluk vereisen voor veel mensen in de wereld geld, reizen, vrijheid en andere dingen. Ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen in de Gazastrook, waarvan de helft kinderen zijn. Deze kinderen hebben tien jaar onder belegering en oorlogen doorgebracht, en de meeste van hen hebben in de afgelopen tien jaar niet één keer de kans gehad om te reizen. Hun ouders leven onder moeilijke economische omstandigheden. Deze foto toont de mate van vreugde en geluk in de ogen van kinderen volgens concepten en overtuigingen die gevormd zijn door hun leefomstandigheden, wat betekent dat geluk in eenvoud ligt.