8 maart: Internationale Vrouwendag


8 maart 2021

Wat is Internationale Vrouwendag?

Internationale Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 8 maart om de verwezenlijkingen van vrouwen over de hele wereld te vieren. Het begon met een protest in New York City in 1908, waar vrouwen de straat op gingen om stemrecht, kortere werktijden en een beter loon te eisen. Sindsdien heeft het vele vormen aangenomen en vandaag is het een wereldwijd evenement dat wordt gesteund door tal van organisaties,  regeringen en academische instellingen. In sommige landen is 8 maart een officiële feestdag, maar in de meeste landen is het een gewone werkdag.

Waarom hebben we een Internationale Vrouwendag nodig?

In de wereld van vandaag lijkt het misschien alsof vrouwen dezelfde kansen hebben als mannen. Als je naar het nieuws kijkt, zie je vrouwelijke astronauten, vrouwelijke premiers en vrouwelijke leiders in het bedrijfsleven. Maar als je naar de statistieken kijkt, besef je dat er nog een lange weg te gaan is. De BBC heeft een paar jaar geleden een reportage gemaakt waaruit bleek dat in het Verenigd Koninkrijk slechts 30,9% van de hoogste functies in de politiek, het bedrijfsleven en bij de politie door vrouwen wordt bekleed. Hoewel er sinds 1908 dus vooruitgang is geboekt, is er nog veel te doen voordat we een gelijk aantal mannen en vrouwen in topfuncties en met een gelijk loon zullen zien. 

Hoe wordt IWD gevierd?

In steden over de hele wereld vinden veel speciale evenementen plaats om de Internationale Vrouwendag te vieren. Er zijn tentoonstellingen, theatervoorstellingen, lezingen, discussies, wandeltochten, films, workshops, fun runs en nog veel meer. Alle evenementen zijn bedoeld om de rol van vrouwen in de samenleving te vieren en ons allemaal een stapje terug te laten nemen en na te denken over de vooruitgang die is geboekt, maar ook over de veranderingen die nog moeten plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de wereld een eerlijke en gelijke plaats is voor al haar burgers.

Elk jaar organiseert Dar Al Amal, het emancipatiehuis van Foyer, een groot feest om alle vrouwen te vieren! Dit jaar, aangezien een groot feest nog niet mogelijk is, hebben we dit vervangen door een Grote Digitale Quiz (in het Frans en in het Nederlands) op de Facebookpagina en Instagram-account van Dar Al Amal. Er zijn leuke prijzen te winnen. Wij wensen alle vrouwen van harte een gelukkige Internationale Vrouwendag!

Terug