2023- Jaar van het Konijn


20 maart 2023

2023- Jaar van het Konijn

Op 22 januari 2023 begint het Chinese Jaar van het Konijn. Volgens de Chinese astrologie zijn mensen die in dit jaar zijn geboren zachtaardig, oprecht en verantwoordelijk, maar ook levendig en snel.


Het Chinese Nieuwjaar staat in het teken van de kleur rood, die geluk brengt. Men draagt rode kleren en ook decoraties zijn vaak rood of rood met geel. Kinderen krijgen als geschenk een rode envelop met geld erin.


Op oudejaarsavond koken mensen meestal thuis en eten ze samen met hun familie. Chinezen in België hebben niet altijd familie hier en vieren Nieuwjaar vaak onder vrienden. Belangrijk is dat het aantal schotels dat op tafel komt, even in aantal is. Volgens de traditie moet men op Nieuwjaarsdag binnen in huis blijven. Meer zelfs: niets mag op deze het huis verlaten, ook bijvoorbeeld geen afvalzak.


In het centrum van Brussel wordt Chinees Nieuwjaar gevierd met een Drakendans. Deze dans brengt voorspoed en verdrijft, net als vuurwerk, boze geesten. Een andere dans die typisch is voor Nieuwjaar is de Leeuwendans. Dansers in leeuwenkostuum trekken door de winkelstraten. Bij de voordeuren van de winkels worden vaak groene groenten opgehangen die de leeuwen dan moeten pakken en opeten. Ook dit brengt voorspoed in het nieuwe jaar.


Het nieuwjaarsfeest duurt 15 dagen; de belangrijkste momenten zijn oudejaarsavond en de 15e dag, die het begin van het Lentefestival inluidt. Op deze dag worden balletjes van rijstdeeg met verschillende soorten vulling gegeten. De ronde vorm symboliseert dat de familie het hele jaar in goede gezondheid zal leven.


Voor de Chinese gemeenschap is 2023 een bijzonder jaar omdat voor het eerst in lange tijd een groot deel van de coronamaatregelen is weggevallen. Velen kijken dan ook extra uit naar deze dag.

Hoewel je het tegendeel zou verwachten, is het jaar van het dier waaronder je zelf bent geboren niet zo gunstig voor je. Wie geboren is in het Jaar van het Konijn, moet het hele jaar lang voorzichtig zijn en liefst altijd rood dragen, al was het maar een rode onderbroek. Ter info: andere jaren van het konijn waren 1951, 1963, 1975, 1987 en 2011. Men weze dus op zijn hoede…

Terug