Foyer Corona: vaste regels en creatief-actief blijven


Johan Leman, 5 december 2021

Ondanks de corona-blues houden we op Foyer samen de moed erin. Jullie hopelijk ook. Het goede nieuws is dat de activiteiten, op enkele na, meestal zijn blijven doorgaan. De regels waren van bij het begin dezelfde, zonder allerlei jojo-bewegingen en door allen te respecteren, zelfs de bezoekers: handen wassen, handgel, mondmaskers, afstand houden, altijd alles binnenin goed verluchten, activiteiten zoveel mogelijk buiten, en anders in grote, goed verluchte ruimtes, heel sterk aandringen bij ons personeel op vaccinatie. Concreet betekent dit dat het wijkatelier voor mannen (waar machines centraal staan en stof vrijkomt) gesloten bleef, maar dat jongeren, mannen en vrouwen veel op stap waren. Een aantal jongeren, bijvoorbeeld, fietste tot in Amsterdam en ze bereiden nu een fietstocht voor tot in Marokko. De naschoolse begeleiding, zowel Franstalig als Nederlandstalig, kreeg heel veel belang.

De VGC vroeg ons ook om de vaccinatie te promoten in 18 talen en een vaccinatie-infopunt open te houden. We zijn ervan overtuigd dat dit zinvol geweest is en veel geholpen heeft.

We beleven de coronatijd als een uitnodiging tot creativiteit voor dezelfde engagementen als voordien. Corona mag niet sterker zijn dan wij en Corona mag ons het leven en onze activiteiten niet afnemen. We blijven constructief de uitdaging aangaan om mensen te verbinden ondanks de impact van de pandemie op de individuele veerkracht en op de sociale samenhang.

Een les, die we ook zouden suggereren aan alle overheden. Zeg van in het begin altijd wat je (nog) niet weet inzake Corona, en leg dan een paar duidelijke stelregels vast die je voortdurend aanhoudt, zonder al te veel veranderingen. Laat voor de rest alles zoveel mogelijk normaal doorgang vinden, tenzij daar waar het evident niet kan. Het werkt.

Terug