Roma worden begeleid naar opleiding en werk
De volledige openstelling van de Belgische arbeidsmarkt voor Roemenen en Bulgaren op 1/1/2014 heeft vele Roma in Brussel nieuwe perspectieven geopend. Sinds september 2015 stelt het Europa WSE (tot 2023 het Europees Sociaal Fonds (ESF) Vlaanderen) met cofinanciering via de Vlaamse overheid en VDAB Brussel, middelen ter beschikking ter ondersteuning van kwetsbare bevolkingsgroepen – waaronder Roma – in hun oriëntatie naar de arbeidsmarkt. Sindsdien coördineert de dienst Roma en Woonwagenbewoners van Foyer het project Roma@Work, waarin gewerkt wordt aan de empowering van Roma in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via intensieve individuele begeleidingstrajecten naar opleiding en tewerkstelling. Vanaf 2024 zijn vzw Groep Intro en Jobroad vzw betrokken als partners in de 2.0-versie van het project.
De kernambitie van het project is om de inclusie van Roma in de samenleving te bevorderen via empowerment. We trachten sterktes en interesses helder te krijgen en te ontwikkelen, vaardigheden te versterken om autonoom werk te kunnen zoeken en soft en hard skills te ontwikkelen om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. Tijdens het traject worden leerkansen geboden, waardoor het zelfvertrouwen versterkt wordt. Jaarlijks worden minstens 60 gemotiveerde cliënten intensief begeleid door 2 projectmedewerkers. Deze worden ondersteund door 4 Roma-steward die de outreaching voor hun rekening nemen en als vertrouwenspersonen de brug vormen met de trajectbegeleider (bemiddeling, begeleiding rond randvoorwaarden). Hun grondige kennis van de Brusselse Roma-gemeenschappen en terreinervaring helpt de Roma-stewards bij het vinden van geschikte kandidaten om in een traject te stappen.
Vervolgens vinden individuele intake- en oriëntatiegesprekken plaats met deze kandidaten (zelfonderzoek over eigen mogelijkheden, competenties en verwachtingen, te vervullen randvoorwaarden, persoonlijk vormings- en opleidingstraject, arbeidsmogelijkheden, …). Met de kandidaat wordt uiteindelijk een actieplan opgesteld met een individueel traject op maat gericht op opleiding en/of tewerkstelling.
In de hierop volgende begeleiding worden meerdere stappen onderscheiden die zich deels gelijktijdig zullen ontwikkelen. Tijdens de voorbereidingsfase wordt vooral gewerkt aan randvoorwaarden om de sociale situatie (verblijf, familiale situatie, kinderopvang, …) en de positie van de cliënt als werkzoekende (taal, sollicitatievaardigheden, werkattitudes, …) te versterken waardoor een succesvol traject effectief mogelijk wordt. Vervolgens wordt gezocht en wordt de cliënt toegeleid naar aangepaste competentieversterkende opleidingen, stageplaatsen en/of werk. De inschakeling van de cliënt en het goede verloop op de plaats van opleiding, stage of arbeid wordt opgevolgd en bijgestuurd waar nodig.
Sinds de hernieuwing van het project in 2024 werken we intensief samen met 2 officiële partners. Groep Intro verzorgt digitale coaching voor de cliënten en organiseert specifieke bijscholingen (kuisen, constructie) en taalcoaching. JobRoad organiseert match-making met werkgevers, door interessante bedrijven te sensibiliseren en kandidaten te screenen en te matchen op basis van blind hiring (zonder cv).
Verder werken we samen met reguliere Brusselse partners zoals VDAB en Actiris (opleiding en arbeidsbemiddeling), CAW Brussel (randvoorwaarden), Tracé Brussel (expertisedeling en samenwerking beroepsoriëntatie en opleidingen), Huis van het Nederlands en Centrum voor Basiseducatie Brusselleer (taalcursussen).
Onderstaande tabel geeft de resultaten weer van het Project Roma@Work in de periode 2020-2023. Ongeveer 2 op 5 cliënten slaagden er in het traject te voltooien en werk te vinden.
Met de steun van:
Officiële partners: