Foyer des Jeunes spreekt zich uit voor de planeet


23 november 2020

Acht kinderen en jongeren van Foyer des Jeunes, tussen 8 en 15 jaar, hebben deelgenomen aan Earth Speakr, een kunstproject dat jongeren uitnodigt om zich uit te spreken voor de planeet en volwassenen om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. De jongeren maakten videovignetten en presenteerden hun werk vervolgens via een videoconferentie aan ambtenaren van de Duitse ambassade en het Goethe-instituut.

Earth Speakr is een initiatief van de kunstenaar Olafur Eliasson, in samenwerking met het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Goethe Instituut.

Foyer des Jeunes voert al enkele jaren projecten uit die verband houden met het milieu, onze ecologische voetafdruk en bewustmaking over klimaatverandering. De jongeren waren dus al op de hoogte van een aantal problemen die aan bod kwamen in het project.

In hun werk onderstreepten de jongeren vooral het buitensporige aantal auto’s in onze steden, het belang van de bescherming van groene en beboste gebieden en van de flora en fauna. Het probleem van verspilling, met name van water en voedsel, kwam ook vaak terug in de videoclips.

Earth Speakr maakt jonge mensen bewust van het feit dat hun ideeën door ook wel door anderen worden gedeeld en dat ze mensen bovendien bewust kunnen maken van het belang van de bescherming van ons milieu. Ook het technologische aspect van het project spannend voor de deelnemers: hun creatie op de website van Earth Speakr kunnen zien, was voor hen een enorme bron van motivatie.

Het project heeft aangetoond dat kinderen en jongeren zich acuut bewust zijn van milieuvraagstukken die een belemmering vormen voor hun vrijheid en ontwikkeling, of het nu gaat om mobiliteit, welzijn of het hebben van voldoende speelruimte.  

Earth Speakr wordt gefinancierd door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken ter gelegenheid van het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Goethe-Institut.

© Lillo Mendola ©  Bertrand Vandeloise

Terug