EXPO PARTIR – Emigratie van Spaanse vrouwen


26 maart 2024

Tussen de jaren 1950 en 1960 emigreerden meer dan 7.000 Spanjaarden naar België. De meeste mannen gingen in de mijnen werken, maar hoe zit het met de vrouwen?

Deze tentoonstelling is een reis door het leven en de ervaringen van Spaanse vrouwen die in de jaren 1960 hun land verlieten op zoek naar een beter leven in België. Door een zorgvuldige compilatie van voorwerpen uit die periode en fragmenten van interviews die werden afgenomen voor de podcast PARTIR, wil de tentoonstelling hulde brengen aan deze generatie door bezoekers dichter bij hun verhalen, ervaringen en levensstijlen te brengen.

De tentoonstelling gaat ook een dialoog aan met de andere tentoonstellingen in het museum en belicht de bijdrage van Spanje aan de geschiedenis van de migratiebewegingen in de Belgische hoofdstad.

Met deze tentoonstelling geeft Partir podcast continuïteit en biedt nieuwe elementen als aanvulling op de getuigenissen die te horen zijn in de podcastreeks om de geschiedenis te reconstrueren vanuit een feministisch perspectief.

Terug