Brussel Integratie door sport (BIS)


De sportwerking van Foyer – Brussel Integratie door sport (BIS) – brengt jongeren met een migratieachtergrond letterlijk in beweging. Velen onder hen die occasioneel een sport beoefenen, vinden dankzij ons de weg naar ploegen met vaste trainingsmomenten en wekelijkse wedstrijden. Tegelijk betrekt BIS die sportievelingen graag bij de organisatorische aspecten van sporten in clubverband, waardoor ze eveneens hun menselijke en organisatorische vaardigheden aanscherpen.

Gezien deze duidelijke focus op autonomie en zelfontplooiing, laat Foyer sportieve initiatieven waar de leden ook organisatorisch goed scoren op termijn los. Zo zijn onze succesverhalen in het vrouwenbasketbal – Molenbeek Rebels Basketball – en in de atletiek – Atlemo – uitgegroeid tot zelfstandige sportclubs waarmee we blijven samenwerken. Onze veel jongere Foyer Cricket Club beheren we daarentegen nog helemaal zelf. Die slagsport is wereldwijd mateloos populair, maar Brusselse cricketfans hebben lang geen mogelijkheid gehad om zelf “aan de slag” te gaan, tot wij die lacune hebben weggewerkt. Andere werkingen in volle ontwikkeling zijn gericht op liefhebbers van fietsen en karate. Met medewerking van onder meer de Afrikaanse gemeenschap vinden minder wijdverbreide sporten op die manier hun plaats in het grootstedelijke sportlandschap.

Crickettraining voor de ‘Lions’ (U15-U17) elke zondag van 15u tot 17u in de sportzaal Ket&Co, Jean-Baptist Decockstraat 54, 1080 Molenbeek

Crickettraining voor de ‘Leopards’ (boy/girl U13) elke zondag van 13u tot 15u in de sportzaal Ket&Co, Jean-Baptiste Decockstraat 54, 1080 Molenbeek

Bovenop deze vaste sportwerkingen zetten andere departementen geregeld sport in als hefboom voor inclusie. Zo doet de mannenwerking aan muurklimmen en (zaal)voetbal, terwijl vrouwen bij Dar al Amal onder meer terechtkunnen voor zwem- en fietssessies. En gezien het DNA van Foyer bieden we onze jongeren geregeld initiaties in diverse sporttakken.


Praktische info:

Foyer – BIS (algemeen)

Werkhuizenstraat 25, 1080 Brussel

02/411.74.95

Contact: Emmanuel Okimela

Foyer Cricket Club

02/609.55.64

Contact: widu.deridder@foyer.be