Wat heeft de Foyer jongerenfietstocht naar Marokko betekend?


Johan Leman, 2 september 2022

We wijden ongetwijfeld nog een podcast aan de jongerenfietstocht naar Marokko van – op fifty fifty basis – jongeren van de Nederlandstalige Jongerenwerking Foyer en van de Franstalige Foyer des Jeunes. Maar nu al doen we een aantal vaststellingen.

  1. Reeds na 50 kilometer fietsen, op dag 1, was er een deelnemer die wou ophouden: “Ik kan het niet.” Na gesprek met een begeleider fietser  die na aanmoediging gewoon doorreed, is de jongere zelf opnieuw op de fiets geklommen, heeft doorgebeten, en dagen later bereikte die jongere samen met de anderen Marseille, en nadien Marokko. Eerste vaststelling: karaktervorming, wilskracht, doorzettingsvermogen worden aangescherpt.
  2. Je vertrekt, maar voorafgaand moet je natuurlijk trainen en je moet plannen… Kan je als jongere, die niet gewoon bent om veel te fietsen,  een gemiddelde van 70 kilometer per dag aan, en kan je dat gedurende ca 1200 kilometer volhouden? Training en planning zijn nodig.
  3. Planning houdt ook in: waar kunnen we slapen? En kunnen we het betaalbaar houden? Een gemiddelde van 8 euro per nachtplaats en avondeten… per dag, per persoon…
  4. Er moet iemand  bij zijn  die vlot fietsen kan herstellen of een lekke band kan herstellen. Reken toch minstens 1 lekke band per dag voorzien voor de gehele groep!
  5. Je moet ook leren samen leven met anderen… en vermoeidheid kan ’s avonds het samenleven bemoeilijken.
  6. Maar je hebt ook soms verrassende nieuwe ontmoetingen en nieuwe ervaringen.

Het zijn maar enkele vaststellingen… maar laten we nu al concluderen: het is, naast het genot van het fietsen, een ontzettend leerrijk proces.

Terug