Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 16-31 mei. De crisis van Ceuta.


Johan Leman, 1 juni 2021

16-17 mei.  Het Duitse schip Sea-Eye 4 heeft de agfelopen dagen ongeveer 330 migranten gered. De laatste operatie bracht ’s nachts  99 mensen aan boord: de meesten waren naar verluidt afkomstig uit Syrië. Op zondag 16 mei heeft het privé noodhulpschip Sea-Eye 4 meer dan 170 mensen opgepikt die probeerden de Middellandse Zee over te steken in gammele houten bootjes. Onder de geredden bevonden zich kinderen, een baby van 8 maanden oud en een zwangere vrouw. “We hebben 12 mensen in het ziekenhuis moeten behandelen; één kind en één volwassene moesten langdurig worden gestabiliseerd, maar gelukkig zijn er geen zwaargewonden onder de geredden.” (InfoMigrants)

17 mei.  Een boot met 56 migranten aan boord is zondag voor de kust van Cyprus opgemerkt. De Cypriotische autoriteiten controleerden de documenten van de opvarenden op zee. Vervolgens verzochten ze de groep om terug te keren naar Libanon vanwaar zij vertrokken waren. https://www.infomigrants.net/en/post/32269/sent-back-56-migrants-were-refused-entry-to-cyprus-at-the-weekend

17 mei.  De autoriteiten van de regio Friuli Venezia Giulia in het noordoosten van Italië, langs de grens met Slovenië, melden dat het aantal binnengekomen migranten over de periode van 1 januari tot 10 mei, met 20% gestegen is t.o.v. dezelfde periode in 2020.https://www.infomigrants.net/en/post/32262/migrant-arrivals-in-northeast-italy-up-by-20-this-year

18 mei. Ongeveer 5.000 mensen zijn maandag de grens van Marokko naar de Spaanse enclave Ceuta overgestoken, een dagrecord, aldus de Spaanse ambtenaren. De toename kwam er nadat Marokko een diplomatiek protest tegen Spanje had neergelegd omdat het een rebellenleider had opgenomen voor een medische behandeling. Duizenden jonge migranten waaronder ongeveer 1.000 minderjarigen zwommen of waadden over de zwaar beveiligde grens. Anderen dreven de grens over in opblaasbare rubberbootjes of zwembanden. https://www.dw.com/en/at-spains-enclave-of-ceuta-african-refugees-dream-of-europe/a-45188401

18 mei.  Ierland heeft aangeboden om 10 asielzoekers uit Italië op te nemen. Het is het eerste land dat reageert op de oproep van Italië aan de EU om de verantwoordelijkheid voor migranten te delen. (InfoMigrants)

18 mei.  Na de aankomst van bijna 6.000 migranten in Ceuta op maandag, heeft de Spaanse overheid militairen ingezet aan de grens met Marokko. Tegelijkertijd hebben ze 2.600 mensen uitgewezen die de dag voordien in de enclave waren aangekomen. (InfoMigrants_fr)

18 mei.  Bij een nieuwe scheepsramp voor de kust van Libië worden meer dan 50 mensen vermist, zo heeft het Tunesische ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Een dertigtal overlevenden konden gered worden.https://www.infomigrants.net/fr/post/32319/plus-de-50-migrants-disparus-dans-un-naufrage-au-large-de-la-libye?preview=1621345059823

18 mei.  De regionale regering van Sicilië heeft meegedeeld dat zij in elke provincie van het eiland een hulpcentrum voor migranten zal openen. Het doel: integratie bevorderen van de nieuwkomers tussen de Sicilianen. (InfoMigrants)

18 mei. Heel de nacht ging de migratiedruk op Ceuta door. Op 2 dagen tijd kwamen 8000 migranten toe, waaronder 1500 minderjarigen. Bijna 5000 mensen werden al teruggestuurd. https://www.repubblica.it/esteri/2021/05/19/news/il_marocco_chiude_la_frontiera_di_ceuta_ma_continua_il_flusso_di_migranti-301718600/?ref=RHTP-BH-I293269148-P2-S2-F

19 mei. Op ongeveer vier kilometer voor de kust van Oostduinkerke (België)  zijn vanmorgen liefst 49 vluchtelingen van een gammel bootje gered, toen het water begon te maken. De sloep van amper 9 meter lang, vertrokken in Frankrijk, zat afgeladen vol en was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. Het kwam in de problemen en dreef ook stuurloos af naar onze kust. De opvarenden sloegen alarm. Het betreft vermoedelijk mensen van Vietnamese afkomst. “Dit is alweer een heel schrijnend voorval van mensensmokkel, dat dit keer gelukkig goed is afgelopen. https://www.demorgen.be/nieuws/49-vluchtelingen-gered-van-gammel-bootje-op-noordzee-dat-water-begon-te-maken~b1695685/

19 mei.  Een nieuw rapport van Refugee_ RE en Still I Rise onderstreept de immense risico’s die niet-begeleide minderjarigen op Samos lopen; risico’s op meerdere vormen van mishandeling en geweld, mensenhandel, geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen en ziekten. (InfoMigrants)

19 mei.  86 migranten zijn dinsdag illegaal over zee de Spaanse enclave Melilla binnengekomen, uren nadat duizenden mensen vanuit Marokko Ceuta waren binnengekomen. Zij werden overgebracht van het Centrum voor tijdelijk verblijf van immigranten (CETI) naar de voetbalstad Altos del Real van Melilla. (InfoMigrants)

19 mei.  Volgens de prefectuur van Ceuta werden reeds 5.600 mensen naar Marokko teruggestuurd. (InfoMigrants_fr)

20 mei.  De Sea-Eye 4 kreeg eind woensdag de haven van Pozzallo als veilige haven toegewezen. Volgens Sea-Eye betekent dit nog een extra reis van 2 dagen voor de meer dan 400 geredde migranten en de bemanning. (InfoMigrants)

20 mei.  De Spaanse regering hoopt dat enkele regio’s op het spaanse vasteland bereid zijn om een deel van de meer dan 1.500 niet-begeleide minderjarigen op te nemen die de afgelopen dagen in de Spaanse enclave Ceuta, op het Afrikaanse vasteland, zijn aangekomen. De opvangfaciliteiten in Ceuta zitten bomvol nadat de afgelopen dagen 8.000 migranten vanuit Marokko de oversteek naar Ceuta en in mindere mate naar Melilla hebben gemaakt. Ongeveer 1.500  van hen zijn kinderen en tieners. Volgens het persagentschap Reuters zijn sommige kinderen maar 7 of 9 jaar oud en niet alle kinderen zijn door familie vergezeld. (InfoMigrants)

21 mei.  “Als je hier leeft en je bent Marokkaan, dan ben je de klos. Je hebt geen recht op asiel, geen recht op een verblijfsvergunning om te kunnen werken . Je moet je de hele tijd verstoppen zodat de politie je niet in elkaar slaat” vertelt een jonge Marokkaan. (InfoMigrants)

24 mei.  Italië en de E.U. hebben Tunesië economische steun aangeboden in ruil voor hardere maatregelen om de komst van migranten naar Europa tegen te gaan. Een van de maatregelen is een ‘hotline’ voor een betere uitwisseling van informatie over illegaal vertrek uit Tunesië. (InfoMigrants)

25 mei.  Honderd mensen, waaronder 8 baby’s, werden maandag door de Tunesische marine gered nabij Zarzis. Naar verluidt waren de migranten vertrokken uit Libië. Een opblaasbare boot met 10 vrouwen, 82 mannen en 8 baby’s was maandag bij zonsopgang vertrokken van de Libische kust. De groep werd onderschept door een patrouilleboot van de Tunesische marine nadat de motor het begaf, aldus een verklaring van het Tunesisch ministerie van Defensie. (InfoMigrants). ‘s Morgens vertrokken vanop de Libische kust, waren deze migranten allemaal uit West-Afrika afkomstig. (InfoMigrants_fr)

25 mei.  Momenteel zij meer dan 700.000 buitenlanders in Italië “onzichtbaar” en hebben geen toegang tot Covid-vacins omdat zij geen ziektekosten-verzekeringskaart of fiscale code hebben. Dat zegt de gezondheidsdirecteur van het nationaal instituut NIHMP. (InfoMigrants)

26 mei.  De Duitse overheid heeft vorig jaar de herkomst van meer dan 470 asielzoekers niet kunnen achterhalen. In de meeste gevallen betekent dit niet dat het land niet bekend was. Voor de meesten was gekend in welk land ze gewoond hadden,maar ze hadden de nationaliteit van dit land niet. (InfoMigrants)

27 mei. Op donderdag 27 mei vonden drie reddingen op zee plaats, bij Calais, Duinkerken en Boulogne-sur-Mer. (InfoMigrants_fr)

28 mei.  Bijna 500 migranten zijn donderdag door de kustwacht naar Libië teruggestuurd. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie werden ze allemaal naar detentiecentra gebracht. (InfoMigrants)

28 mei.  In de Spaanse enclave Melilla proberen elke avond tientallen Marokkanen zonder papieren de haven binnen te komen. Hun doel : aan boord gaan van een ferry naar het Spaanse vasteland. Ze lopen het risico gewond te raken door de prikkeldraad, afgetuigd te worden door de politie of zelfs te verdrinken. (InfoMigrants)

30 mei.  Verscheidene verenigingen die in Noord-Frankrijk met migranten werken en financiële steun ontvangen van een Britse organisatie, zeggen dat zij de opdracht gekregen hebben om niet langer meer folders te verspreiden om mensen te wijzen op de gevaren van de overtocht en waarop ook noodnummers staan, ingeval van nood op zee. Zij zeggen dat dit het gevolg is van de “druk” uit Londen. (InfoMigrants_fr)

31 mei. In het noordoosten van Servië schuilen honderden migranten in de hoop de grens met Roemenië over te kunnen steken. De route wordt gezien als een makkelijkere en goedkopere manier om Europa te bereiken. (InfoMigrants)

31 mei. Een openbare aanklager van Ceuta zal een onderzoek instellen naar de uitwijzing naar Marokko van de jongen die in tranen in de enclave aankwam met een boei gemaakt van plastic flessen. De magistraat zal zich ook buigen over de vermeende deportaties van honderden andere kinderen. (InfoMigrants_fr)

Terug