Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 16-30 juni


Johan Leman, 1 juli 2021

Vluchtelingenmigraties  naar en in Europa: 16-30 juni.

16 juni.  Dinsdagochtend hebben een aantal migranten, afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara en uit Marokko, geprobeerd met geweld de Spaanse enclave Melilla binnen te komen. Ze omzeilden daarbij de zeegrens. Volgens de politie ging het om een gewelddadige aanval: de migranten die gewapend waren met stokken en stenen gooiden, zouden een twintigtal politieagenten hebben verwond. De aanval vond plaats bij het strand van Dique sur, niet ver van de Marokkaanse haven van Beni Ansar. Allen werden teruggestuurd naar Marokko. (InfoMigrants_fr)

16 juni.  Honderden migranten werden overgebracht naar een schip van de Libische kustwacht en teruggebracht naar de haven van Tripoli nadat ze door een Europees handelsschip werden gered in de internationale wateren van de Middellandse Zee. (InfoMigrants_fr)

16 juni.  Iets minder dan 700 mensen zijn dinsdag vroeg op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen. De opvangfaciliteiten op het eiland, bedoeld voor ongeveer 250 personeen, zijn overbelast en de burgemeester van het eiland heeft om hulp gevraagd. (InfoMigrants)

18 juni.  Italië gaat een protocol ondertekenen om 500 migranten van Libië naar Italië te brengen via een humanitair corridor dat door religieuze liefdadigheidsinstellingen wordt georganiseerd. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese , bekendgemaakt. (InfoMigrants)

18 juni.  Op vrijdag 18 juni werden 80 migranten gered in het Kanaal, toen zij Engeland probeerden te bereiken in geïmproviseerde bootjes. Zo meldde de Zeevaartprefectuur van het Kanaal en de Noordzee. (InfoMigrants_fr)

18 juni.  Aankomst aan de kust, stappen ondernemen om de asielaanvraag in te dienen, een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken: dit staat migranten te wachten die met succes het Kanaal oversteken. (InfoMigrants_fr)

20 juni.  De NGO Resqship, die niet gemachtigd is om migranten op zee te redden, heeft niettemin 86 mensen in nood op de Middellandse Zee geholpen. Malta, dat verschillende malen werd gecontacteerd, weigerde de redding van de boot te ‘coördineren’. (InfoMigrants_fr)

20 juni.  Al jaren wordt beweerd dat reddingsoperaties op zee een aantrekkingsfactor zijn bij asielgerelateerde migraties. Maar is deze theorie juist ? (…). Er is geen bewijs dat reddingsoperaties op zee een direct effect hebben op de instroom van migranten en vluchtelingen naar Europa. De meeste studies suggereren dat reddingsactiviteiten het aantal vertrekkende migranten en vluchtelingen aan de Noord-Afrikaanse kust niet doen toenemen. De bewering dat reddingsacties op zee een aanzuig-effect hebben, kan echter evenmin ondubbelzinnig worden weerlegd. Bijna alle onderzoekers die de problematiek hebben bestudeerd, zeggen dat meer gegevens en verder onderzoek nodig zijn. (InfoMigrants)

21 juni. 56 Tunesiërs, opgevangen door 2 motorboten, werden deze nacht aan land gebracht op Lampedusa. https://agrigento.gds.it/articoli/cronaca/2021/06/21/sbarco-di-56-tunisini-a-lampedusa-trasferiti-allhotspot-di-contrada-imbriacola-ebc02a2f-331c-45be-a959-4e8d212828b7/ 

24 juni.  Sub-Saharaanse migranten in de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika, staan met koffers in de rij om naar het Spaanse schiereiland te reizen waar ze door verschillende NGO’s zullen opgevangen worden. De meesten onder hen zijn afkomstig uit Guinee Conakry en kwamen vier maand geleden aan in Ceuta door over de omheining te klimmen. (InfoMigrants)

24 juni.  De Italiaanse autoriteiten hebben in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Forli een 38-jarige Serviër gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd twee migranten op illegale wijze naar Italië te hebben gebracht. Het gaat om een 15-jarige van Afghaanse origine en een 33-jarige Iraniër. Volgens bronnen zaten de migranten verborgen in het koelgedeelte van een vrachtwagen van de verdachte. Deze vertrok op dinsdag 22 juni vanuit een haven in Griekenland. (ANSA, 24.06.2021)

24 juni.  De Kroatische politie heeft met geweld ‘zelfs zwangere vrouwen, babies, oudere mannen op krukken’ over de grens teruggestuurd naar Bosnië, aldus Der Spiegel-verslaggever @stluedke.

25 juni. In het zicht van de Europese Raad van 24-25 juni heeft Draghi Europa erop gewezen dat het terugtrekken van de NATO uit Afghanistan een nieuwe golf van vluchtelingen zal veroorzaken.  Tegelijk vraagt hij Italië grotere inspanningen op vlak van inclusiebeleid.https://english.alaraby.co.uk/news/italy-says-troop-pull-out-could-spark-afghan-immigrant-wave 

26 juni.  Het Italiaanse Parlement heeft een meerderheidsmotie goedgekeurd over de mededelingen van premier Mario Draghi tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad op 24 en 25 juni. Italië lobbiet al enkele jaren bij de EU voor een betere lastenverdeling bij reddingsoperaties op zee. Schepen onder de vlag van andere landen, zouden de geredde migranten naar hun eigen havens moeten brengen; dit in overeenkomst met de regel inzake veilige havens.

26 juni.  Sinds het begin van het jaar zijn minstens 127 personen omgekomen in de Atlantische Oceaan toen ze probeerden de Canarische Eilanden te bereiken. (InfoMigrants_fr)

27 juni.  Met financiële steun van de EU versterkt Griekenland zijn grens met Turkije: met personeel, camera’s, drones, zware voertuigen, Frontex-agenten en een 5-m hoog en 40 km lang hek in het moerasgebied van de Evros-riviergrens.(InfoMigrants)

28 juni.  De Tunesische marine heeft 178 mensen gered die per boot de Middellandse Zee probeerden over te steken. De lichamen van twee andere migranten werden geborgen. Het was de tweede grootschalige redding in 48 uur in het gebied. (InfoMigrants)

29 juni.  De groep Utopia 56 in Frankrijk heeft getuigenissen verzameld van migranten die zeggen het slachtoffer te zijn geweest van ernstig politiegeweld in Calais. De vereniging is bezorgd over een sterke toename van politiegeweld in het gebied de laatste tijd. (InfoMigrants)

29 juni.  Soedanese vluchtelingen in Coquelles, bij Calais. Deze migranten behoren tot de meest kwetsbare in de regio: hun tenten zijn in beslag genomen en zij durven geen zeildoeken te spannen om zich voor de regen te beschermen, uit vrees de aandacht te trekken van de politie. (InfoMigrants_fr)

30 juni. Bootje kapseist bij Lampedusa: 7 vrouwen (waaronder een zwangere) verdronken, 10 vermist. In de nacht kwamen  bootjes met in totaal 256 vluchtelingen aan. De hotspot vangt 660 mensen op terwijl er eigenlijk plaats is voor 250. https://palermo.repubblica.it/cronaca/2021/06/30/news/migranti_naufragio_a_5_miglia_da_lampedusa_vittime-308271311/?ref=RHTP-BH-I304495303-P2-S2-T1

30 juni.  De Britse regering is van plan nieuwe wetten in te voeren waardoor zij asielzoekers naar het buitenland kan sturen om hun aanvraag offshore te laten behandelen. Volgens media-berichten zou het V.K. gesprekken voeren met Denemarken over het delen van een gezamenlijk opvangcentrum in Afrika, waar de aanvragen kunnen behandeld worden. (InfoMigrants)

Terug