Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 1 – 15 maart. EU probeert repatriëringen te vergemakkelijken.


Johan Leman, 16 maart 2021

1 maart. Tussen vrijdag en zondag werden ongeveer 550 migranten gered in het centrale deel van de Middellandse Zee. De ngo reddingsorganisatie Sea-Watch zei ongeveer 450 mensen te hebben gered, terwijl een Libische patrouilleboot er bijna 100 oppikte uit een scheepswrak, waarbij 20 passagiers als vermist werden opgegeven. (InfoMigrants)

2 maart. “Een van de hoofdverdachten van de moord tien maanden geleden op 26 Bangladeshi’s en vier migranten van Afrikaanse afkomst is maandag gearresteerd, aldus de autoriteiten in Tripoli. In mei 2020 werden 30 migranten vermoord en raakten elf anderen gewond bij een wraakaanval die zou zijn uitgevoerd door de familie van een mensensmokkelaar die door migranten was gedood. Het bloedbad vond in mei plaats in de stad Mezdah (ook Mizdah), meer dan 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Libië.” (InfoMigrants)

4 maart.  “In totaal zijn vandaag en gisteren 197 vluchtelingen naar de luchthaven van Hannover gevlogen. Dit brengt het totaal aantal vluchtelingen dat sinds April vorig jaar van Griekenland naar Duitsland is overgebracht op 2.151 (InfoMigrants).

4 maart.  5.306 migranten en vluchtelingen zijn tussen 1 januari en 2 maart 2021 op de kusten van Italië aan land gegaan. Dat is meer dan het dubbele van het aantal mensen dat in dezelfde periode in 2020 aankwam. (InfoMigrants)

5 maart.  Bijna  200 vluchtelingen werden deze week van Griekenland naar Duitsland overgevlogen. Dit brengt het totaal aantal overgebrachte vluchtelingen sinds April vorig jaar op 2.151. (InfoMigrants)

5 maart. Marokkanen vertegenwoordigen meer dan de helft van het totaal aantal aankomsten vorig jaar, in de Spaanse Canarische eilandengroep. (@InfoMigrants_fr)

8 maart.  Interne documenten van het EU-grensagentschap Frontex verschaffen inzicht in het mogelijk illegaal terugdringen van asielzoekers. Het grootste deel is opgesteld door mensen die onder auspiciën van Frontex opereren voor de kust van de Griekse eilanden. De documenten beschrijven, soms in detail, hoe de Griekse autoriteiten zich inzetten om de komst van migranten via de zee te verhinderen. https://euobserver.com/migration/151148

8 maart. “ Vandaag herdenken wij de duizenden vrouwen en meisjes die hun huis verlieten op zoek naar een betere toekomst en het niet overleefden. Uit onze gegevens blijkt dat sinds 2014 ten minste 3.068 vrouwen tijdens de migratie zijn omgekomen. 3.068 vrouwen die gewoon hun leven wilden heropbouwen waar het veilig is. “(@Missing Migrants)

8 maart.  “De Bosnische autoriteiten deelden mee dat meer dan 100 migranten die op straat sliepen naar asielcentra zijn overgebracht. Naar verluidt, waren bijna de helft van hen kinderen.” (InfoMigrants)

8 maart.  “Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 650 vluchtelingen in rubberbootjes op het Kanaal onderschept door de Britse autoriteiten. Dit is het dubbel van het aantal dat vorig jaar  in de vergelijkbare periode werd geteld.” (@InfoMigrants_fr)

8 maart.  “In Midden-Kroatië ontplofte een landmijn waarbij een migrant om het leven is gekomen en verscheidene anderen gewond zijn geraakt. De plaats waar het incident gebeurde, ligt nog vol explosieven die zijn overgebleven uit de oorlog van bijna 3 decennia geleden.” (InfoMigrants)

8 maart. In Augusta (Sicilië) werd een Soedanees aangehouden die ervan verdacht wordt in Libië in een kamp vluchtelingen bewaakt en hardhandig mishandeld te hebben. https://siracusa.gds.it/articoli/cronaca/2021/03/08/migranti-e-violenze-in-libia-fermato-un-presunto-carceriere-era-giunto-ad-augusta-giorni-fa-3e977533-0fe3-42ac-8ca2-48030f07f99b/

9 maart.  “Het Verenigd Koninkrijk gaat een nieuw visumsysteem invoeren dat legale immigratie gemakkelijker moet maken voor hoogopgeleiden, in het bijzonder voor diegenen die werken in de financiële sector en sectoren zoals wetenschap, onderzoek en technologie. De plannen krijgen kritiek omdat ze te elitair zouden zijn. » (@InfoMigrants)

9 maart.  « Meer dan 150 mensen die zich aan de Marokkaanse kant van de grens hadden verzameld, waren bij zonsopgang naar de grensdoorgang gelopen en 59 migranten erin Melilla binnen te komen » (@InfoMigrants_fr)

10 maart. TUNIS (Reuters) – « Het Tunesische ministerie van Defensie meldt dat op dinsdag  minstens 39 migranten zijn omgekomen toen 2 boten zonken voor de kust van Tunesië . Ze probeerden de Middellandse Zee over te steken naar het Italiaanse eiland Lampedusa. De Kustwacht redde 165 anderen, en er wordt nog steeds gezocht naar meer overlevenden voor de kust van Sfax, zei de woordvoerder Mohamed Zekri. Alle doden waren afkomstig uit  Afrikaanse sub-Sahara landen, voegde hij eraan toe.” https://www.reuters.com/article/us-tunisia-migrants-europe/at-least-39-die-as-two-migrant-boats-sink-off-tunisia-idUSKBN2B11NF

10 maart. “De Italiaanse kustwacht heeft in enkele uren tijd drie boten met migranten in de buurt van Lampedusa gered. Daarbij werden sinds dinsdagnamiddag in totaal 187 mensen in veiligheid gebracht, aldus het persagentschap Adnkronos.” https://www.hln.be/vluchtelingencrisis/italiaanse-kustwacht-redt-187-bootmigranten~a0d04e75/ ; zie ook infoMigrants.

11 maart.  Een Eritrese asielzoeker “liep talrijke breuken op aan zijn voorhoofd, oogkassen en tanden » #Calais (@InfoMigrants_fr)

12 maart. Het Libische leger bevrijdde 120 migranten uit een kamp in Bani Wali waar ze gevangen gehouden werden. https://www.aljazeera.com/news/2021/3/11/libyan-troops-free-scores-of-migrants-from-traffickers

12 maart.  « Meer dan 60 Noord-Afrikaanse migranten die voorheen ondergebracht waren in een overvol centrum van het Rode Kruis op Gran Canaria, hebben een geïmproviseerd kamp opgezet op de klif van het Spaanse eiland. Zij slapen in tenten, in volle buitenlucht, blootgesteld aan de wind, en zonder toegang tot drinkbaar water. Crédit: Reuters” (@InfoMigrants_fr)

12 maart.  « Cyprus bouwt een versperring om te voorkomen dat migranten en vluchtelingen vanuit het noordelijke Turks-Cypriotisch deel van het eiland de oversteek wagen. Het zuidelijke deel van Cyprus is bestuurd door Griekenland en maakt deel uit van de Europese Unie. »  (@InfoMigrants)

13 maart. “ Rechtenorganisaties zeggen dat Turkije honderden vluchtelingen gedwongen heeft om ‘ vrijwillige terugkeer’-documenten te ondertekenen om ze op deze wijze naar Syrië terug te sturen.” (InfoMigrants)

15 maart. «  De ministers van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken van de EU zetten vandaag de besprekingen verder voor een snellere repatriëring. Aan de basis ligt een verslag over de samenwerking tussen 39 derde landen en de 27 lidstaten van de EU, op het vlak van de terugname . » (@InfoMigrants)

Terug