Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 1-15 juni. EU investeert in ontmoediging.


Johan Leman, 16 juni 2021

1 juni. Kroatië doet enorm veel illegale pushbacks van asielzoekers: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/25/vrt-nws-onderzoekt-pushbacks-van-asielzoekers-aan-de-kroatisch-b/

1 juni.   Jonge migranten uit landen ten zuiden van de Sahara wachten om van boord te kunnen gaan van een schip in de haven van Arguineguin op het eiland Gran Canaria, 28 mei 2021. Crédit : REUTERS/Borja Suarez. (InfoMigrants_fr)

1 juni.  De Britse regering heeft maandag meegedeeld dat zij, nu zij zich op de terugtrekking uit Afghanistan voorbereidt, aan nog eens ongeveer 3.000 Afghanen die met de Britse troepen hebben samengewerkt, de gelegenheid zal bieden om zich in het Verenigd Konikrijk te vestigen. (InfoMigrants)

2 juni.  Minstens 23 migranten uit Afrika  zijn verdronken bij een schipbreuk nabij Tunesië toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken van Libië naar Italië en 70 werden gered, meldde op dinsdag de humanitaire organisatie van de Tunesische Halve Maan. De voorbije weken zijn meer dan 120 migranten omgekomen bij gelijkaardige incidenten voor de Tunesische kust, omdat de verbeterde weersomstandigheden het aantal afreizen om Europa te bereiken, vanuit Tunesië en Libië richting Italië heeft doen toenemen. (Reuters)

3 juni.  De EU gaat een stalen muur optrekken tussen Griekenland en Turkije. Een gepantserde vrachtwagen, uitgerust met een geluidskanon dat oorverdovende geluidsexplosies afvuurt, vergelijkbaar met het volume van een straalmotor, zal worden ingezet om te voorkomen dat migranten Griekenland bereiken. (InfoMigrants_fr)

3 juni.  In de eerste vier maanden van 2021 is het aantal pogingen om het Kanaal over te steken toegenomen en het bereikte eind mei een record van 568 aankomsten in vier dagen. In het zuiden van Engeland zitten de opvangcentra voor migranten overvol. (InfoMigrants_fr)

4 juni.  Deense wetgevers hebben ingestemd met de oprichting van een opvangcentrum voor vluchtelingen buiten de landsgrenzen. De nieuwe wet zou asielzoekers verplichten een aanvraag in te dienen aan de Deense grens. Nadien zouden zij naar een ander land, waarschijnlijk in Afrika, worden overgevlogen voor verdere afhandeling. (InfoMigrants)

4 juni.  Donderdag werd een bootje gered voor de kust van de Canarische Eilanden, 177 km ten zuidwesten van Gran Canaria. De overlevenden komen uit sub-Saharaanse landen; (InfoMigrants_fr).

5 juni.  Honderden migranten schuilen in het noordoosten van Servië, in de hoop dat zij uiteindelijk de grens kunnen oversteken naar Roemenië. (InfoMigrants)

7 juni.  Het kind Artin was vermist sinds 27 oktober. Die dag had zijn familie geprobeerd vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken. Zijn ouders, broer en zus kwamen ook om toen hun bootje zonk. (InfoMigrants_fr)

8 juni.  Het reddingsschip Sea-Eye-4 is in Sicilië vastgezet wegens overtreding van de veiligheidsvoorschriften. Sea-Eye zegt dat de echte reden echter is dat het “te veel mensen “ heeft gered. Het beschuldigt de autoriteiten ervan dat zij de inspectie van schepen zoals Sea-Eye-4 gebruiken om verdere reddingsmissies te verhinderen. (InfoMigrants)

8 juni.  Griekenland wil asielzoekers uit Somalië, Pakistan, Afghanistan, Syrië en Bangladesh die uit Turkije komen, terugsturen. De regering zegt dat ze in Turkije geen gevaar lopen en geen bescherming in Europa nodig hebben. (InfoMigrants)

8 juni.  Een bootje dat uit Mauritanië was vertrokken in de hoop de Canarische eilanden te bereiken, werd eind mei teruggevonden voor de kust van Trinidad en Tobago in het Caraïbisch gebied. Veertien lichamen in een gevorde staat van ontbinding werden aan boord ontdekt door vissers. (InfoMigrants_fr)

8 juni.  De eerste minister van de Regering van Nationale Eenheid (GNU), Abdel Hamid Dbeidah, benadrukte dat Libië, als doorreisland,  niet in staat is om de migrantencrisis alleen te stoppen, maar dat er veeleer een degelijke samenwerking van de Europese Unie (EU) nodig is met de landen van herkomst van de migranten. Dit standpunt werd verdedigd tijdens een ontmoeting met de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, waarbij werd gesproken over illegale migratie en mensensmokkel en over methoden om de inspanningen van de Regering van Nationale Eenheid te ondersteunen bij de aanpak van die moeilijke situatie en de negatieve gevolgen die daaruit voortvloeien. https://www.libyaobserver.ly/default/files/uer.png

9 juni.  Landbouwarbeiders uit Azië trekken massaal naar het Europese land Portugal dat bekend staat om zijn bloeiende landbouwexport. De arbeiders worden vaak door smokkelbendes aangevoerd en moeten onmenselijke levensomstandigheden verduren. (InfoMigrants)

9 juni.  In de jaren tachtig was Denemarken een model voor migratiebeleid. De opkomst van het populisme in Europa heeft de situatie echter veranderd en de Deense autoriteiten hebben de  voorwaarden voor de opvang van asielzoekers verder aangescherpt. (InfoMigrants_fr)

9 juni.  Op enkele dagen van de G7 heeft Boris Johnson de Franse president dringend verzocht om “de inspanningen te verdubbelen om migranten ervan te weerhouden de gevaarlijke reis te ondernemen” (InfoMigrants_fr)

9 juni.  De Libanese autoriteiten hebben 15 Syrische vluchtelingen (onder wie zowel vrouwen als minderjarigen) uitgewezen. Zij behoorden tot een groep mensen die de afgelopen dagen geprobeerd hadden de kust van Cyprus te bereiken, maar die door de Cypriotische autoriteiten werden teruggedreven. (InfoMigrants)

10 juni. Litouwse grenswachten patrouilleren op 10 juni aan de grens met Belarus bij het stadje Kapciamiestis. Het aantal mensen dat dit jaar illegaal Litouwen is binnengekomen vanuit Wit-Rusland (ongeveer 160) is meer dan verdrievoudigd in vergelijking met heel 2020. (InfoMigrants)

11 juni.  Vijf jaar na de aanleg van de ‘Begraafplaats voor de Onbekenden’ heeft de zuidelijke Tunesische kustplaats Zarzis zijn tweede migrantenbegraafplaats ingehuldigd, ter ere van de vele mensen die hun leven hebben verloren bij hun poging om de gevaarlijke oversteek naar Europa te maken. De ‘Jardin d’Afrique’ of ‘de Tuin van Afrika’ is ontworpen en aangelegd door de Algerijnse kunstenaar Rachid Koraichi, en raakt nu al in een alarmerend tempo vol.(InfoMigrants)

11 juni.  In een detentiecentrum in Tripoli hebben verschillende migrantenvrouwen een zelfmoordpoging ondernomen. De vrouwen in dit detentiecentrum zijn het slachtoffer van seksueel geweld door hun bewakers. (InfoMigrants_fr)

13 juni.  De snelle groei van de landbouwsector in Portugal wordt gedragen door arbeidskrachten die via maffianetwerken uit Azië komen. Zo’n 30.000 buitenlandse arbeiders werken er op het land voor een hongerloon. (InfoMigrants_fr)

13 juni.  “Toen ik in Lampedusa aankwam, dacht ik dat ik misschien één of twee boten met migranten per dag zou zien, maar in de zomer komen er misschien wel 20 of meer aan per dag; ik kon het gewoon niet geloven.” (InfoMigrants)

14 juni.  410 migranten (waaronder 12 vrouwen en 99 minderjarigen) die door Artsen zonder Grenzen (AzG)zijn gered, bevinden zich momenteel aan boord van het humanitaire reddingsschip Geo Barents, na 7 reddingsoperaties van donderdag tot zaterdag. AzG heeft de scheepvaartautoriteiten  gevraagd om een veilige haven waar ze aan boord kunnen gaan. Malta heeft reeds toestemming geweigerd. (InfoMigrants; InfoMigrants_fr)

14 juni.  Migranten staan in de rij om een voedselpakket te krijgen tijdens een verdeling door de Islamitische vereniging Luna Blanca in de Sidi Embarak Moskee in Ceuta, Spanje, op 12 juni. De NGO verdeelt, naar verluidt, dagelijks meer dan 1.000 maaltijden aan kwetsbare personen, onder wie veel migranten. (InfoMigrants)

15 juni. Volgens schattingen van de Pakistaanse autoriteiten proberen elk jaar zo’n 30.000 tot 40.000 mensen uit Pakistan illegaal via Iran en Turkije naar Europa te komen. InfoMigrants sprak met een expert om uit te zoeken welke factoren tot deze trend leiden. (Repost) (InfoMigrants)

15 juni. Volgens de Spaanse krant El Faro de Ceuta zijn vorige week op het strand van Tarajal, aan de zuidgrens van Ceuta, Marokkaanse arbeiders gezien die prikkeldraad aan het leggen waren. (InfoMigrants_fr)

Terug