Johan Leman, 2 juni 2022
Al enige tijd valt op dat ministers en politieke partijen meer belang hechten aan het benadrukken van waar zij het verschil maken met anderen dan aan het voortbouwen op reeds bestaande expertise. Hier spelen vermoedelijk 2 zaken mee. Beleid wordt vaak op korte termijn beoordeeld en vooral op waarin het tekort schoot, en media wensen ‘nieuws’ (lees: wat nieuw is of nieuw lijkt) te brengen. Dit laatste gaat zo ver dat ‘aankondiging’ van ‘het nieuwe’ zelfs belangrijker wordt dan het realiseren ervan.
Dit tekort aan op- en voortbouwen op expertise riskeert zich echter te wreken in onze parlementaire democratieën. Dit uit zich op 2 vlakken: 1. het ‘warm water’ syndroom, en 2. het vergeten dat “gouverner, c’est prévoir”.
Ik geef 2 actuele voorbeelden.
Er zijn ernstiger problemen, de pensioensregeling e.d., ik weet het. Maar er is hoe dan ook veel meer dat men kan voorzien en beter inplannen dan nu het geval is, en dat relatief gemakkelijk oplosbaar is, als men er tijdig bij is.
P.S. En wat moet iemand denken bij het onderwijsdebat in het Vlaams Parlement, de tussenkomsten van menig parlementslid en de antwoorden van de minister van onderwijs? Krijgt men de indruk dat dit gebeurt na ernstige evaluatie van alles wat sedert midden jaren 90 op onderwijsvlak ondernomen werd, zowel geslaagd als niet geslaagd?
Terug