Risico op maffieuze opdeling van de Brusselse kanaalzone


Johan Leman, 22 juni 2022

Sedert september 2021 vonden in Molenbeek alleen al minstens 12 schietpartijen plaats, meer dan 1 per maand, de meeste binnen een straal van 1 km. Voor wie Laag Molenbeek kent: Ransfortstraat, Gentse steenweg, Paalstraat, Bonnevie, Merchtemse steenweg, Menenstraat… het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Al die straatjes bijeen wandel je af in een half uur, en je moet niet eens joggen. Als de suggestie van het federale parket klopt, dat dit een gevolg kan zijn van het Sky ECC onderzoek, waarbij een competitie aan de gang is tussen drugsdealing controlerende groepen om een machtsvacuüm in te vullen, dan weet men dat zoiets eindigt met een groep die aan het eind het terrein in die materie effectief controleert, waarna de dealing zich weer over winkels en cafés kan verspreiden, al dan niet met racketeering. Dat er veel naar de benen geschoten lijkt te worden, lijkt in die richting te wijzen.

Aangenomen dat er in Molenbeek ook wel enkele families zijn die bij het dealen betrokken zijn, lijkt het weinig waarschijnlijk dat de omvang van het terrein waarover het gaat, zo maar enkel een lokale aangelegenheid is. Hier speelt ongetwijfeld ook internationale aanvoer, en bemoeienis van bovenlokale organisaties.

Zoiets is een ernstige zaak. Dit laat je niet zo maar over aan lokale politie. Er zich van afmaken met de bedenking dat de lokale politie toch het best geïnformeerd is, is onaanvaardbaar.

In de tweede helft van de jaren 70 verbleef ik in het kader van mijn antropologisch doctoraal veldwerk op Sicilië. Wat hier in Brussel aan het gebeuren is, doet me denken aan sommige schietpartijen die ik ook ginds zag gebeuren. Ook daar was dit nooit een puur lokale aangelegenheid. De grote lokale maffiabaas (Di Cristina) van een klein stadje als Riesi op Sicilië werd niet voor niets neergeschoten toen hij voor een afspraak op weg was naar Palermo.

Ja dus, dit moet federaal aangepakt worden en wel hoogst dringend! Anders stevenen we recht af op een maffieuze opdeling van de Brusselse kanaalzone.

Terug