Ramadân, jongeren en humanitaire acties


Johan Leman, 26 maart 2023

Wat opvalt voor wie al een eind het Brusselse jeugdwerk volgt, is dat jongeren meer dan vroeger geïnteresseerd zijn aan het opstarten van humanitaire acties. Het wordt vaak, maar niet altijd  gekoppeld aan de Ramadân. Het houdt in dat men een Iftar organiseert waarbij men deelnemers uitnodigt om met enige gulheid geld te geven voor een actie voor hulpbehoevenden. Niet slecht gezien, uiteraard, omdat de Ramadân altijd ook een aansporing is voor moslims om vrijgevig en verdraagzaam te zijn. De Iftar is de eerste maaltijd die men nuttigt na het verbreken van de vasten gedurende de dag en men neemt de Iftar bij voorkeur in gemeenschap. En zo gaan de jongeren soms ook naar moskeebezoekers en vragen om een bijdrage voor hun humanitaire actie.

Zo’n humanitaire actie houdt momenteel- merk ik – vaak in dat men geld inzamelt voor een project in Afrika, of – zoals nu bij de jongeren van Foyer – voor een gezondheidsproject in het zuiden van Marokko.

Is dit typisch enkel en alleen voor moslimjongeren? Nee, ook christenen koppelden hun vasten steevast aan dergelijke humanitaire acties. Het is een traditie: religieus vasten moet samengaan met humanitaire vrijgevigheid.

Waarom ik erover spreek? Omdat het me opvalt dat dit de laatste jaren bij Brusselse moslimjongeren veel meer het geval is dan zeg maar 10 jaar geleden. En als een evolutie goed is, zelfs zeer goed is, mag het gezegd worden en mag iedereen het ook eens horen.

In het geval van de Foyer jongeren gaat de Iftar door op vrijdag 31 maart om 19u, in de Werkhuizenstraat 23 te Molenbeek. Iedereen is welkom. Inschrijven bij ayoub.benabdeslam@foyer.be

Terug