Politie Stad-Brussel en het gemakkelijke etnisch profileren


Johan Leman, 17 september 2023

Herinner u eind juni-begin juli: rellen ’s avonds en ’s nachts in  Parijs. Risico op rellen in Brussel. Terecht organiseer de Brusselse politie preventief om iets soortgelijks  te vermijden in Brussel. Maar laten we nu eens zakelijk bekijken hoe dit aangepakt wordt.

Fase 1: etnisch profileren. Wee de jongere met Maghrebijns uitzicht die zich in de late namiddag op straat begeeft rond Lemonnier of Zuidstraat. Ook al komt hij daar gewoon om eens met iemand een afspraak te maken of om in gezelschap het Marokkaans elftal op tv te zien, hij heeft grote kans om bij het verlaten van het café opgepakt te worden, in een combi terecht te komen, een klap te krijgen als hij een vraag stelt en het onvermijdelijke “sale Marocain” te horen. We kunnen daarmee niet akkoord gaan, want dat is etnisch profileren… maar kom, er volgt een debat… en voortaan zal men zeer waakzaam zijn om niet etnisch te profileren, zegt de minister en zegt de politie.

Fase 2. Zonder enig onderzoek of verhoor, krijgen 2 en een halve maand later de jongeren die toen opgepakt werden, het bericht dat ze kunnen kiezen tussen het betalen van een boete van 175 euro of het doen van een soort vrijwilligers-gemeenschapswerk. Een bemiddelaar van BRAVVO zal dit met hen bespreken.

Nu moet u ons eens uitleggen: hoe moeten we dit noemen? Wij noemen dit sanctioneren voor onbewezen daden (en zelfs in sommige gevallen met duidelijke tegenaanwijzingen) op basis van etnische profilering, zonder dat zelfs een tegenonderzoek over het optreden van sommige politiemensen overwogen wordt.

En nu een potje samen voetballen tussen politie en jongeren om het vertrouwen te herstellen? Eerlijk: zo zullen we er nooit komen.

Wat doen? Ernstig onderzoeken wie inderdaad fout was en deze veel zwaarder sanctioneren dan nu gebeurt, en niet straffen wie men verkeerd oppakte en zich eventueel verontschuldigen hiervoor. Zo moeilijk?

Terug