Politie, jongeren, grootstedelijkheid en racisme


Johan Leman, 18 maart 2022

Deze week gaat onze podcast over politie, jongeren, grootstedelijkheid  en racisme. Gast is de heer Paul Jacobs, gewezen hoofdcommissaris en docent ethiek aan verschillende politiescholen. Ik raad  aan om de podcast in de verschillende  talen te beluisteren.

Als ik zelf heel zakelijk en zeer kort enkele conclusies zou trekken, die weliswaar niet fundamenteel zijn, maar ongetwijfeld  al iets zouden kunnen verbeteren zonder ook maar 1 euro te kosten, dan zou ik het volgende suggereren:

  1. Vraag als overheid de politiescholen, maar ook de politie-antennes, een mission statement op te stellen van maximum 10 punten, dat duidelijk geafficheerd wordt en dat iedereen bij de  politie op zak heeft. Bevat het meer dan 10 punten, dan is het geen mission statement meer…

En voorzie daarin:

Punt 1: Politie = dienstbaarheid aan de samenleving.

Punt 2: Respect voor de mensenrechten is een plicht voor elke politie-agent (m/v) in elke situatie en tegenover iedereen, zelfs in de moeilijkste situatie.

  • Laat 25% van de opleiding tot politie-agent op straat plaats vinden in een grootstad.
  • Voorzie na de opleiding een maand stage van 5 dagen per week in een werking met  jongeren en minder jongeren die in een moeilijke situatie leven.
  • Demilitariseer de kledij van elke leidinggevende in een politionele wijkwerking.
  • Overtuig bij vergaderingen tussen jongeren en politie-agenten, elke aanwezige politie-agent (m/v) om bij een volgende vergadering een collega mee te brengen en overtuig elke jongere om telkens een andere jongere mee op te trommelen, in beide gevallen liefst mensen die het niet zien goed komen tussen politie en jongeren.

Dit kost niets. Maar het zou al een verandering kunnen teweeg brengen in een praktijk die al 30 jaar bezig is, met altijd dezelfde pogingen, maar zonder dat er iets noemenswaardig aan verbetering merkbaar is.   

Terug