Molenbeek en zijn schietpartijen


Johan Leman, 21 juni 2022

Wie een beetje zijn geschiedenis kent… je moet niet eens een olifantengeheugen hebben, herinnert zich dat als criminele, gewelddadige drugsdealers in Molenbeek (of trouwens de gehele kanaalzone) in actie komen… je niet alleen lokaal, zelfs niet alleen gewestelijk, maar eigenlijk federaal alert moet worden. Wie herinnert zich niet Abaaoud, de Bakhraoui’s en enkele anderen?

Zoiets laat je niet opnieuw ingang vinden. Je hebt te maken met een gemeente en met een gehele zone waar jongeren er alles aan doen om tot relance, nieuw leven, nieuwe initiatieven te komen, vaak in heel moeilijke omstandigheden… en dan zal je als overheden toch niet beginnen doorverwijzen de een naar de ander?

Wil men dealing, criminaliteit en integrisme dat kan leiden tot jihadisme opnieuw een kans geven? Is 2015-2016 iets wat al veel te lang achter de rug ligt?

De mensen, de gewone burgers hebben het recht om door de Paalstraat, door de Merchtemse steenweg, door al die straatjes te kunnen wandelen zonder een verkeerd geschoten kogel in hun lichaam geboord te krijgen.

Dit is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het geheel van de vele institutionele verantwoordelijken dat die burgers over hun gewone leven zien beslissen, zodat de mensen niet de indruk krijgen dat het bij al die overheden enkel om immobiliën te doen is.

Terug