Info Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 16 – 31 maart


Johan Leman, 1 april 2021

17 maart.  Een 2-jarig kind dat er ernstig aan toe was, bevond zich onder de 10 mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen wegens onderkoeling nadat ze van een boot voor de kust van de Canarische Eilanden waren gered. 52 migranten uit sub-Sahara Afrika kwamen er dinsdagavond per boot aan. (@InfoMigrants)

18 maart.  Vandaag heeft Ocean Viking 10 mensen gered die in nood waren op een glasvezelboot,36 zeemijl van Libië. De interventie werd uitgevoerd onder coördinatie van een Libisch kustwachtschip ter plaatse dat onze tussenkomst had gevraagd. Onder de overlevenden zijn 2 vrouwen, 1 baby en 3 kinderen. (@SOSMedIntl)

18 maart. Men vreest dat tot 60 migranten de dood vonden na een schipbreuk op donderdag. De organisatie AlarmPhone heeft geprobeerd een reconstructie te maken van wat er gebeurd is en heeft met overlevenden gesproken. Het rapport werd maandag vrijgegeven. Meer dan 100 mensen zouden zich aan boord bevonden hebben van een houten boot die afgelopen donderdag 18 maart in de Middellandse Zee in moeilijkheden kwam. De boot bevond zich ongeveer 9 zeemijl van de Libische kust, ter hoogte van de stad Zuwara. Dit meldde het Duitse katholieke persbureau KNA. (InfoMigrants)

20 maart. Marokkaanse migranten hebben onlangs een opvangcentrum op Fuerteventura verlaten en slapen nu buiten. Tientallen migranten hebben onlangs de officiële kampen op de Canarische Eilanden verlaten, klagend over de slechte leefomstandigheden en het hoge risico op Covid-besmetting als gevolg van overvolle tenten en kamers.(@InfoMigrants)

21 maart. Volgens functionarissen op zondag, hebben de Franse zeevaartautoriteiten 72 mensen gered die probeerden het Kanaal over te steken, Er waren 11 kinderen in de groep.(@InfoMigrants)

23 maart.  In totaal zijn 183 migranten aan boord van 6 kleine sloepen op dinsdag 23 maart het Kanaal overgestoken van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is het hoogste aantal op één dag tot nu toe dit jaar.(@InfoMigrants)

25 maart.  Voor de meeste migranten is Bosnië slechts een tussenstop op hun weg naar West-Europa. Velen wonen in kraakpanden in de noordwestelijke stad Bihac, waar ze zich voorbereiden op het illegaal oversteken van de grens naar Kroatië. Telkens als de kraakpanden door de politie worden ontruimd, worden de migranten teruggebracht naar het overvolle Lipa-kamp, verder verwijderd van de grens.(@InfoMigrants)

25 maart. In een post-Brexit wereld kan het plan van de  Britse minister Priti Patel om mensen terug te sturen naar EU-landen zoals Frankrijk in de problemen komen. De NGO Refugee Action zei dat de nieuwe voorstellen de verwerkingstijd zouden verlengen en ‘hun geestelijke gezondheid zouden uithollen’ en ‘hen verder zouden isoleren’. (@InfoMigrants)

25 maart. In Noord-Italië werden 53 migranten uit een opvangcentrum gezet dat opgezet was door activisten. Het bezette gebouw was omgebouwd tot een centrum om migranten bij te staan die de grens naar Frankrijk probeerden over te steken.(@InfoMigrants)

29 maart. De Libische kustwacht heeft in de afgelopen 48 uur bijna 1.000 migranten onderschept en terug aan wal gebracht, aldus de IOM. (@InfoMigrants)

29 maart. Twee migranten/vluchtelingen verdrinken ter hoogte van de Spaanse kust. https://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2021/03/28/migranti-due-morti-e-9-dispersi-al-largo-della-spagna_32585534-bb26-4d40-b2b6-1a39ff4f2748.html

30 maart.  UNHCR zegt dat het sinds begin vorig jaar ‘enkele honderden gevallen’ heeft waargenomen van vermoedelijke ‘pushbacks’ in de Egeïsche Zee. De UNHCR benadrukte dat de rapportage op eigen bronnen is gebaseerd en dat zij de bewijzen aan de Griekse autoriteiten heeft doorgegeven. (@InfoMigrants)

Terug