Info Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 16-28 februari 2021


Johan Leman, 1 maart 2021

17 februari. 8 Irakese en Iraanse transmigranten uit koeltransport gered in haven van Zeebrugge. https://www.standaard.be/cnt/dmf20210217_95856064

17 februari. 16 Pakistanen uitgewezen en teruggevoerd uit Duitsland naar Pakistan. https://www.lfar.bayern.de/presse/aktuelles/2021/16-personen-nach-pakistan-ruckgefuhrt/

17 februari. “Een boot met 18 migranten werd naar verluidt woensdag onderschept door de Spaanse autoriteiten voor de kust van Ceuta; de migranten werden naar de haven van de Spaanse enclave gebracht. Ze waren naar verluidt allemaal afkomstig uit Marokko, het land dat grenst aan Ceuta.” (@InfoMigranten)

17 februari.  In het Migrantenkamp Malakasa in Athene, waar meer dan 1500 mensen wonen, zijn de woningen volledig bedekt met sneeuw. ”Het kamp is bedolven onder de sneeuw” schrijven actievoerders op Twitter. Er wonen zo’n 700 kinderen. (@InfoMigrants_fr)

17 februari.  De Italiaanse autoriteiten hebben maandag drie smokkelaars gearresteerd in het kader van een onderzoek dat werd ingesteld nadat de vorige nacht ongeveer 100 migranten waren aangetroffen in een gebied ten noorden van de stad Udine. (@InfoMigrants)

17 februari.  “116 vluchtelingen die in Griekse kampen hadden verbleven, zijn woensdag naar de Duitse stad Hannover gevlogen. De groep bestond uit 53 volwassenen en 63 kinderen (26 gezinnen) (InfoMigrants).” Sinds April 2020 heeft Duitsland aldus 1677 mensen uit Griekenland opgenomen” (@BMI Bund)

18 februari.  IOM -personeel is aanwezig op de ontschepingsplaats in Tripoli om 340  mannen, vrouwen en kinderen bij te staan die vandaag door de kustwacht naar Libië zijn teruggestuurd. Terwijl de medewerkers noodhulp blijven verlenen na de ontscheping, herhaalt de IOM dat Libië geen veilig land is. (@IOM_Libya)

19 februari.  Veel migranten die proberen de Alpen over te steken van Italië naar Frankrijk investeren tijd om zich voor te bereiden op de zware tocht door besneeuwde bergpassen.Om ‘tragedies te voorkomen’ voorzien Italiaanse organisaties hen van warme kleding en wijzen zij hen op mogelijke gevaren.(InfoMigrants)

20 februari. “ De Italiaanse kustwacht heeft een reddingsoperatie op touw gezet nadat een boot met ten minste 50 migranten en vluchtelingen aan boord ‘s nachts voor de kust van Lampedusa is gekapseisd. De kustwacht zei zaterdag dat het incident plaatsvond op 15 zeemijl (28 km) voor de zuidkust van het Siciliaanse eiland toen reddingsploegen probeerden de mensen aan boord van de boot te brengen”. https://www.aljazeera.com/news/2021/2/20/italys-coastguard-searches-for-survivors-after-migrant-shipwreck

22 februari.  102 migranten, waaronder twee zwangere vrouwen en een zeven maanden oude baby, zijn vandaag in de haven van Augusta, Sicilië, aan land gekomen van het reddingsschip AitaMari (gerund door de Spaanse ngo Maydayterraneo). Allemaal waren zij vrijdag gered op d Middellandse Zee. (@InfoMigrants)

23 februari.  Twee handelsschepen en een Spaans reddingsschip hebben de afgelopen drie dagen meer dan 400 migranten naar Sicilië overgebracht. Een van de schepen, de Vos Triton, bracht de geredden pas naar Italië nadat ze hadden geprotesteerd tegen het terugbrengen naar Libië. (InfoMigrants)

24 februari.  Vluchtelingen en migranten die langs de Balkan-migratieroute zijn vastgelopen – waaronder zo’n 500 niet-begeleide kinderen en 400 kinderen met familie- en zich momenteel in Bosnië-Herzegovina bevinden, worden geconfronteerd met toenemende bedreigingen door mensensmokkelaars, mensenhandelaars en grensautoriteiten. Aldus een persbericht van de organisatie Save the Children op 19 februari ll. (InfoMigrants)

24 februari: Rapport: in Spanje is 1 of 5 minderjarige nieuwkomers-migranten ‘niet begeleid’. https://www.scribd.com/document/495708936/Crecer-Sin-Papeles-en-Espana-SC-PC

25 februari. “Een houten boot met 57 sub-Saharaanse migranten, allen mannen, is vanochtend op eigen kracht aangekomen in de haven van La Restinga, in het zuiden van El Hierro, Canarische Eilanden. Paramedici hebben zich over de migranten ontfermd nadat ze waren aangekomen.” (@InfoMigrants)

26 februari. “Er zijn nieuwe berichten dat de Libische kustwacht zich steeds meer bemoeit met de acties van NGO’s die migranten op zee redden, en daarbij het leven van mensen riskeert terwijl ze hen in veiligheid zouden moeten brengen.” (@InfoMigrants)

28 februari. Tussen 1 januari en 22 februari 2021 zijn 8499 migranten/vluchtelingen te land of over zee Europa binnengekomen, waaronder 4.040 in Spanje (Canarische eilanden vooral), 3804 in Italië en 590 in Griekenland. Men schat het aantal mensen die de dood vonden op 213. https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean

Terug