Het is dankbaar werken met Roma jongeren


Johan Leman, 26 november 2023

Wie de meest gediscrimineerde gemeenschap is in België weet ik niet. Er zijn aanwijzingen dat een zwarte huidskleur een marker is voor grote discriminatie. Anderen zullen wijzen op de islamofobie. Nog anderen zullen zeggen dat de Roma veruit de meest gediscrimineerden zijn en verwijzen naar het antiziganisme, met in die laatste categorie de woonwagenbewoners als de minst aanvaarden.

                Vanuit Foyer beheren we voor de woonwagenbewoners weliswaar een grote reeks referentie-adressen en hebben we er regelmatig contacten mee, bijvoorbeeld als die mensen hun correspondentie komen ophalen. Maar we hebben meer contacten met diegenen die men de sedentaire Roma noemt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit verre van een homogene gemeenschap. Op Foyer hebben we vooral contact met Roma uit Roemenië (die al uit verschillende gemeenschappen bestaan), uit Bulgarije en recent ook de Doms uit Syrië. Die mensen zijn allemaal weliswaar Roma, maar er zijn enorme onderlinge verschillen.

                Wat we echter kunnen zeggen, is dat het heel dankbaar werken is met hen. Er zijn nog altijd problemen, bijvoorbeeld met meisjes die te vlug uit het onderwijs moeten afhaken, maar wat duidelijk is, is dat de jongeren vooruit willen en willen slagen in het leven. Zij doen dit op de meest normale weg, zoals iedereen: door te studeren en nadien een job te vinden. Wat een werking met Roma vooral moet doen, is de hindernissen weg te helpen nemen die dit in de weg kunnen staan, zowel bij hen als in de samenleving. Zo eenvoudig is het. En daar is geen stigmatisering voor nodig.

Terug