Gewenst: een parkje met hoge bomen bij het Saincteletteplein (Molenbeek)


Johan Leman, 1 februari 2023

“Hoge omgevingstemperaturen worden in verband gebracht met veel gezondheidseffecten, waaronder vroegtijdige sterfte. De combinatie van de opwarming van de aarde als gevolg van de klimaatverandering en de uitbreiding van de mondiale bebouwde omgeving betekent dat er een intensivering van stedelijke hitte-eilanden (UHI’s) wordt verwacht, met negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Stedelijke groene infrastructuur kan de lokale temperaturen verlagen. Wij hebben een schatting gemaakt van de sterfte die kan worden toegeschreven aan UHI’s en de sterfte die kan worden voorkomen door het aantal bomen in 93 Europese steden te vergroten.” Dit is een vertaling van de samenvatting van een wetenschappelijk artikel in het zeer betrouwbare medische tijdschrift “The Lancet”.

In Europese steden kan een derde van de hittedoden, maar ook veel kindersterfte voorkomen worden door gewoon meer bomen te planten in de dichtbevolkte wijken van de steden. Wat we nodig hebben is een strijd tegen alles wat leidt tot stedelijke hitte-eilanden of ze tot voldongen feiten maakt.

“Brussel, een van de vijf Belgische steden in het onderzoek, zit vandaag zeer ver van de nodige 30 procent overdekking door bomen, verder dan andere steden. Het hitte-eilandeffect is er ook groter dan ­gemiddeld. In onze hoofdstad valt dus met meer groen veel winst te boeken.” (citaat uit De Standaard, 1 februari) En nog: “Eén graad meer of minder in de stad voel je sterker als de temperaturen boven de 35 graden zitten dan wanneer het 25 graden is. Door de opwarming van de aarde zal het stedelijke hitte-eilandeffect dus meer risico inhouden voor de ­gezondheid van stedelingen.”

En nog: “Naarmate we door de klimaatverandering meer hittegolven krijgen, zal groen in de stad nog belangrijker worden om levens te redden.”

Waar wacht men dus op om op het Saincteletteplein met zijn  dichtbevolkte omgeving een parkje met hoge bomen aan te leggen in plaats van een hoge toren van 14 verdiepingen met studio’s en appartementjes met maximaal 2 kamers?

Men kan het gezond leven toch niet herleiden tot het promoten van de fiets?

Terug