Drugsdealing moet met grote urgentie bestreden worden


Johan Leman, 27 augustus 2023

Voor de vakantie heb ik al een blog gewijd aan de drugsproblematiek in Brussel. Ik wil er nogmaals op ingaan.

Waarom moet drugsdealing met grote urgentie bestreden worden?

  1. Het zet jongeren al van kindsbeen aan om niet te studeren. De boodschap die ze meekrijgen is dat je zonder inspanning en zonder studeren straffeloos veel geld kan verdienen. De straat biedt hen in hun ogen meer toekomstkansen dan de school.
  2. Het laat toe dat zich een economie installeert die het systeem ontregelt. Sommigen maken winsten waarmee ze dan een investering kunnen doen die andere mensen, die het op wettelijke manier doen, niet kunnen maken.
  3. Het leidt ertoe dat er zich maffia-praktijken ontwikkelen. Eenmaal dat dit proces op gang komt, mag men vrezen dat dit tot heuse maffia’s zal leiden die een onderlinge strijd aanvatten voor de hegemonie.
  4. Op termijn kan dit tot het ontstaan van no-go zones leiden.
  5. Het bezorgt hele buurten een slechte naam, wat op zijn beurt dan weer zeer oninteressant is voor wie er woont en een toekomst moet uitbouwen.

Er zijn ongetwijfeld nog andere redenen.

We zijn op een punt gekomen dat dit hard en zeer consequent moet aangepakt worden. Betekent dit dat er nooit over legalisering van bepaalde drugs mag gesproken worden? Neen. Betekent dit dat er niet onmiddellijk opvangplaatsen moeten komen voor wie nu al verslaafd is? Neen. Maar het betekent wél dat het onvoldoende is om te opteren voor een softe aanpak die achter de feiten aanloopt en puur curatief is.

Terug