Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 1-15 juli


Johan Leman, 16 juli 2021

1 juli.  Ondanks een omvangrijke aanwezigheid van politie aan de Frans-Spaanse grens, proberen migranten nog steeds Frankrijk binnen te komen vanuit de stad Irun. Ze nemen steeds grotere risico’s om de waakzaamheid van de politie te omzeilen. (InfoMigrants_fr)

2 juli.  Bayonne is de afgelopen drie jaar een essentiële tussenstop geworden voor migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara die via Spanje in Europa zijn aangekomen. Volgens plaatselijke verenigingen heeft in deze periode de stad meer dan 25.000 vluchtelingen zien voorbij trekken. (InfoMigrants_fr)

2 juli.  De groep van 12 personen, die onder de hoede van de gendarmerie van Edirne werd opgenomen, beweerde in Griekenland te zijn “afgetuigd” en “water en voedsel” te zijn ontzegd. Hoewel deze praktijken schokkend zijn, komen ze relatief veel voor in het land. (InfoMigrants_fr)

2 juli.  Onder de overlevenden bevinden zich 15 minderjarigen  en 5 vrouwen van wie een zwanger is. Bovendien werden 2 gehandicapten opgevangen en verzorgd door het medisch team van SOS Méditerranée. (InfoMigrants_fr)

2 juli.  Malaria was de oorzaak voor 1/5 van de geregistreerde ziektegevallen onder de vluchtelingen in 2020. Het was de belangrijkste ziekteoorzaak onder vluchtelingen, gevolgd door aandoeningen van de bovenste luchtwegen (zoals covid-19, verkoudheid en griep). (InfoMigrants)

2 juli.  Een groep migranten is gisteren in Dover aangekomen nadat Britse grenswachters hen op een kleine boot op het Kanaal hadden aangetroffen. Het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste tijd een sterke toename van aankomsten via het Kanaal gezien. In juni kwamen 2.000+ migranten aan -een nieuw record, meldde de BBC. (InfoMigrants)

3 juli.  Volgens een functionaris van de Tunesische Rode Halve Maan, worden ten minste 43 migranten vermist nadat een boot op weg naar Europa bij de Tunesische kust is gekapseisd. Terrein in aanbouw op

4 juli.  Meer dan 200 migranten werden zondag onderschept door de UK grenspolitie bij hun poging om het Kanaal over te steken. Franse autoriteiten zeggen dat ze belet hebben dat 238 vluchtelingen het Verenigd Koninkrijk konden bereiken.  Engeland kondigt strengere straffen aan voor wie op illegale wijze het V.K.  binnenkomt. (InfoMigrants)

5 juli.  Het SOS Méditerranée team heeft vannacht een reddingsoperatie uitgevoerd van een grote houten boot in de Libische SRR. 369 mensen zijn veilig geëvacueerd na een werking van meer dan 5 uur, met een boot die voortdurend risico liep te kapseizen. 572 overlevenden zijn nu aan boord van de Ocean Viking. (SOSMedIntl)

5 juli.  Terwijl het aantal migranten dat Groot-Brittanië binnenkomt, toeneemt, bereidt hetways aankwam uit Clais. V.K. zich voor op een debat in het Parlement over een nieuwe nationaliteits-en grenswet. Als het wetsvoorstel door het Parlement wordt aangenomen, wordt het een strafbaar feit om willens en wetens zonder toestemming naar het V.K. te komen. (InfoMigrants)

5 juli.  De Servische politie maakte zondag bekend dat zij aan de grens met Hongarije en Roemenië een “illegaal migrantenkamp” had ontdekt. “Verdachte mensensmokkelaars” zijn gearresteerd. (InfoMigrants)

6 juli.  Ocean Viking heeft zondagavond een van zijn grootste reddingsoperaties in jaren uitgevoerd. Het betrof een boot die uit Libië vertrok met 369 migranten en  die dreigde te kapseizen. “Zulke grote, niet zeewaardige houten boten… waren onze teams in jaren niet meer tegengekomen.” (InfoMigrants)

6 juli.  Op dinsdag 6 juli werden 18 migranten gevonden in een vrachtauto, op een ferry, in de haven van Dover. De groep werd gevonden toen het schip van DFDS Seaways aankwam uit Calais. Dinsdag tegen de middag werden 9 van hen uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, de 9 anderen werden overgedragen aan de grenswacht.  (InfoMigrants_fr)

7 juli.  Italië heeft een onderzoek geopend wegens ‘poging tot schipbreuk’ na een publicatie van een video van de NGO Sea-Watch waarop te zien is hoe Libische kustwachters schoten in de richting van een migrantenboot op weg naar Lampedusa. (InfoMigrants)

8 juli.  In Italië worden duizenden Nigeriaanse migrantenvrouwen gedwongen zich te prostitueren. De Nigeriaanse maffia wordt ervan verdacht hierachter te zitten. Insiders waarschuwen voor de gevaren van deze ‘nieuwe maffia’ met banden met de Italiaanse misdaadbendes. (InfoMigrants)

8 juli.  Met 572 mensen die tussen donderdag 1 en zondag 4 juli werden gered, heeft Ocean Viking “zo snel mogelijk een veilige plaats nodig om van boord te gaan”  Hier dringt SOS Méditerranée op aan. (InfoMigrants_fr)

8 juli.  In de eerste zes maanden van 2021, zijn  2.087 migranten omgekomen of vermist geraakt toen ze probeerden Spanje over zee te bereiken, daaronder bevonden zich 341 vrouwen en 96 kinderen. Het dodental over het gehele voorgaand jaar bedroeg 2.170. (InfoMigrants)

8 juli. In 2021 vond meer dan 90% van de dodelijke slachtoffers (1.922) de oorzaak bij 57 schipbreuken op de zeeroute naar de Spaanse Canarische eilanden. (InfoMigrants_fr)

8 juli.  De Atlantische scheepvaartprefectuur heeft bekend gemaakt  dat zij donderdag 27 migranten voor de kust van Bretagne heeft gered. Er waren 10 kinderen aan boord. De boot zou rond 1 uur ’s nachts uit de omgeving van Saint-Brieuc vertrokken zijn. Vertrekken vanuit Bretagne blijft eerder zeldzaam. (InfoMigrants_fr)

9 juli.  De Ocean Viking is vandaag aangekomen in de Siciliaanse  haven Augusta (Italië), na een week op zee met 572 migranten aan boord. (InfoMigrants)

9 juli.  Vrijdagochtend heeft de politie in Calais een migrantenkamp ontmanteld dat was opgezet aan het einde van de impasse Magnésia, op braakliggende grond , in de loodsen van een terrein in aanbouw. (InfoMigrants_fr)

11 juli.  In Libië worden migranten geconfronteerd met een groeiend aantal gewelddaden en ontvoeringen. De smokkelaars, die hun inkomsten uit de oorlog zijn kwijtgeraakt, richten zich nu op migranten om hen af te persen en zo een nieuwe financiële bron te vinden. (InfoMigrants_fr)

12 juli.  Ten minste 12 mensen kwamen om het leven en vele andere raakten zondag gewond toen hun minibus kantelde en in brand vloog, in de provincie Van in Oost-Turkije. De regio bij de grens met Iran is een gebruikelijke route voor migranten uit Afghanistan, Pakistan en Iran. Een minibus met migranten viel ’s nachts in een greppel in de buurt van Yumakli in de oostelijke Van provincie in Turkije, meldde het Turkse  Anadulu nieuwsagentschap. (InfoMigrants)

12 juli.  Het EU-grensagentschap Frontex zei dat het zijn steun aan Litouwen zou opvoeren, nu het land te maken krijgt met een toename van het aantal illegale grenspassages. De Wit-Russische president Loekasjenko wordt ervan verdacht de toevloed te hebben veroorzaakt. (InfoMigrants)

12 juli.  De Libische havenstad Zaoura heeft migranten een termijn van 10 dagen opgelegd waarbinnen zij hun situatie moeten regulariseren, anders lopen zij het risico uit de stad te worden gezet. De gemeente zei dat dit besluit genomen werd vanwege “een stijgende criminaliteit”. (InfoMigrants)

13 juli.  Een groep van 119 migranten is er in de vroege uren van maandag in geslaagd de Spaanse enclave Melilla binnen te komen, vanuit het buurland Marokko. De migranten, afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara (Afrika), werden overgebracht naar het opvangcentrum van de stad. (InfoMigrants_fr)

13 juli. “ De eerste stap is een prikkeldraadomheining. In de tweede fase zullen we een werkelijke omheining bouwen van ongeveer 550 km lang” aldus de Litouwse minister van Binnenlandse Zaken. (InfoMigrants_fr).

13 juli. Via het model van de humanitaire corridors zijn op Fiumicino 34 vluchtelingen aangekomen uit Lesbos. Ze behoren tot 13 nationaliteiten (w.o. Afghanistan, Mali, Congo, Somalië en Syrië). Italië zal hen opvangen. (Sant’egidio).

14 juli. Volgens door het VN-agentschap gepubliceerde statistieken zijn in de eerste helft van 2021 minstens 1.146 mensen omgekomen op zee, vooral in de Middellandse Zee, maar ook in de Atlantische Oceaan. Onder hen waren 50 kinderen. (InfoMigrants_fr)

15 juli. Woensdag probeerden ongeveer 100 migranten over het hek te klimmen dat Melilla van Marokko scheidt en ongeveer 20 van hen slaagden erin Spaanse bodem te bereiken. Reeds op maandag waren 119 migranten erin geslaagd de enclave te bereiken. (InfoMigrants_fr)

15 juli. Het Deense parlement heeft in juni een wet aangenomen die asielzoekers naar opvangcentra buiten de Europese Unie stuurt. Het land beschouwt Syrië ook als een veilig land. (InfoMigrants_fr)

15 juli. De Duitse regering heeft sinds september geen migranten meer opgenomen die in het centrale deel van de Middellandse Zee zijn gered. Tussen juni 2018 en september 2020 werden 913 mensen overgebracht vanuit Italië en Malta. (InfoMigrants)

15 juli. Activisten voor migrantenrechten hebben in Rome een protest georganiseerd voorafgaand aan een stemming om de financiering en opleiding van de kustwacht van Libië door Italië te verlengen. Mensenrechten- en VN-organisaties hebben herhaaldelijk mensenrechtenschendingen aan de kaak gesteld tegen migranten die naar Libië zijn teruggestuurd.(InfoMigrants)

15 juli. Een maand geleden verklaarde Griekenland dat alle asielzoekers uit Syrië, Afghanistan, Somalië, Pakistan en Bangladesh konden worden teruggestuurd naar Turkije omdat het daar “veilig” was. Nu wordt ruwweg twee derde van de asielzoekers binnen enkele dagen na hun aankomst afgewezen. (InfoMigrants)

15 juli. De kleine Amal, een 3,5 meter hoge pop die een Syrisch meisje voorstelt, zal 8.000 kilometer door acht Europese landen reizen om aandacht te vragen voor de benarde situatie van vluchtelingenkinderen. Wereldwijd zijn er 35 miljoen ontheemden onder de 18 jaar. (InfoMigrants)

15 juli. De EU-lidstaten “blijven de Libische kustwacht op schandelijke wijze steunen (…) hoewel zij zich ten volle bewust zijn van de gruwelen” waarmee op zee onderschepte migranten worden geconfronteerd wanneer zij naar Libië worden teruggestuurd, aldus Amnesty International. (InfoMigranten_fr)

Hiermee eindigt onze reeks overzichten van de vluchtelingenmigraties naar Europa. We hernemen de overzichten op 15 september, met een reeks beginnend op 1 september.

Terug