Vluchtelingenmigraties naar en in Europa: 1-15 april. Elke grens is voorwerp van pogingen tot overschrijding.


Johan Leman, 16 april 2021

1 april.  Bij meerdere incidenten in het centrale deel van de Middellandse Zee zijn in twee dagen tijd vijf mensen omgekomen en meer dan 500 teruggestuurd naar Libië. (InfoMigrants)

1 april.  Alleen al op donderdag 1 april hebben de reddingsdiensten op zee een reeks reddingsoperaties uitgevoerd in het Kanaal. In totaal werden die dag 159 migranten uit het water gered. De afgelopen weken heeft het goede weer veel migranten aangemoedigd de oversteek te wagen in een poging om de Britse kust te bereiken. (InfoMigrants_fr)

4 april.  Italië blijft het land waar de meeste schepen aan wal komen na een reddingsoperatie van migranten. In 2020 bedroeg het aantal migranten dat over zee in Italië aankwam meer dan 34.000. Wat gebeurt er als ze Europa bereiken ? (InfoMigrants)

6 april.  Spaanse reddingswerkers hebben dinsdag 17 mensen in een bootje (5 vrouwen, 11 mannen, 1 kind) opgepikt voor de kust van Gran Canaria, dit meldden regionale media. De migranten werden naar de haven van Arguineguin op Gran Canaria gebracht. (InfoMigrants)

7 april.  Elke week worden honderden migranten die Libië over zee proberen te ontvluchten door de Libische kustwacht onderschept. Wat gebeurt er met deze mensen – het zijn er duizenden – eenmaal dat ze teruggebracht werden naar Libië ? (InfoMigrants)

7 april.  De EU-missie die toezicht houdt op het wapenembargo tegen Libië, IRINI genaamd, gaat haar tweede jaar in. Hoewel zij actief is in de Middellandse Zee, heeft zij nog nooit migranten gered. (InfoMigrants)

9 april.  Marokkaanse migranten en migranten uit sub-Sahara Afrika proberen regelmatig vanuit de nabijgelegen Marokkaanse havens naar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te zwemmen. Maar een oversteek, zelfs op honderd meter van de kust, is riskant. In maart 2021 verdronken vier mensen. (InfoMigrants)

12 april.  De Maritieme Prefectuur van het Kanaal en de Noordzee heeft in een persmededeling verklaard dat op zaterdag 10 april, voor de kust, vier boten zijn gered  met 84 migranten aan boord die het Verenigd Koninkrijk wensten te bereiken. Sommigen van hen waren in moeilijkheden. (InfoMigrants_fr)

12 april.  Nabij El Hierro, Canarische Eilanden, werden zondag vier migranten dood aangetroffen in een noodbootje met ongeveer 23 mensen aan boord. Het Rode Kruis zei dat 16 migranten in ‘ernstige toestand’ verkeerden en dat 3 die beter waren per vliegtuig naar Tenerife werden overgebracht. (InfoMigrants)

12 april. Volgens AZG (@MSF Sea) stierf op donderdag 8 april een migrant  en twee anderen van 17 en 18 jaar oud, liepen schotwonden op tijdens een gewelddadig incident in het overbevolkte Opvang- en Terugkeercentrum Al Mahani in Tripoli. (InfoMigrants)

12 april.  Spanje en Senegal hebben twee convenanten ondertekend over het beheer van de migratiestromen en de reguliere migratie bijvoorbeeld van studenten of seizoenarbeiders. (InfoMigrants_fr)

13 april.  Een nieuw migrantenkamp op het Griekse eiland Lesbos heeft groen licht gekregen na een stemming in de plaatselijke gemeenteraad. De exacte locatie van het kamp is nog niet duidelijk. (InfoMigrants)

13 april.  Vorige week werden in Calais op één dag, zes voorlopige en zelf opgezette kampen ontmanteld. Ze boden onderdak aan ongeveer 300 migranten. Er werd geen alternatief onderkomen aangeboden terwijl het net iets onder de 3 graden Celsius vroor. Hulporganisaties veroordeelden deze actie. (InfoMigrants)

13 april.  Nul asielzoekers – dat is in wezen het doel van de Deense regering. Nu beveelt Denemarken aan Syrische vluchtelingen om terug te keren naar Damascus, waar het volgens Kopenhagen veilig is. (InfoMigrants)

13 april.  Het was erg druk voor de Marokkaanse kust dit weekend. Volgens het Marokkaanse persagentschap MAP, dat een militaire bron citeerde, redde de Marokkaanse marine in drie dagen tijd, van zaterdag 10 tot maandag 12 april, ongeveer 100 mensen. Deze migranten, allen afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara, verkeerden in grote moeilijkheden aan boord van meerdere bootjes. Onder hen bevonden zich vrouwen en kinderen. Nadat de schipbreukelingen de eerste hulp hadden ontvangen in de verschillende havens in het noorden van Marokko, werden ze overgebracht naar gebouwen van de nationale gendarmerie. (InfoMigrants_fr)

14 april.  Bewakers zegden dat ongeveer 150 migranten/vluchtelingen uit sub-Sahara landen zich dinsdagmorgen in de nacht hadden verzameld bij de grensafscheiding aan de Marokkaanse zijde van het Spaanse grondgebied Ceuta. Een groep van ongeveer 60 onder hen probeerden de versterkte grens over te steken. Rond 6 uur ’s morgens slaagden enkelen erin over de omheining te komen op een plaats bij Finca Berrocal waar de dubbele scheermesjesdraad was verwijderd. https://elpueblodeceuta.es/art/57861/guardia-civil-y-fuerzas-de-seguridad-marroquies-repelen-un-intento-de-entrada-en-ceuta-de-60-subsaharianos

14 april.  Groeperingen uit het maatschappelijk middenveld en de katholieke Sant’Egidio-gemeenschap hebben met de Franse regering een overeenkomst gesloten om het protocol inzake de ‘humanitaire corridors’ te hernieuwen. De overeenkomst komt ten goede aan kwetsbare Iraakse en Syrische vluchtelingen die momenteel in Libanon verblijven. (InfoMigrants)

15 april. Franse maatschappelijke organisaties hebben een overeenkomst met de Franse regering geformaliseerd om het “Humanitaire corridors”-protocol te verlengen. De overeenkomst komt ten goede aan kwetsbare Iraakse en Syrische vluchtelingen in Libanon. Een verlenging van een op 13 april in Parijs ondertekende overeenkomst heeft tot doel 300 vluchtelingen die momenteel in Libanon verblijven, in Frankrijk te hervestigen. Onder de ondertekenaars bevinden zich de Franse ministers van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken, evenals de hoofden van de katholieke vereniging Sant’Egidio en de Semaines Sociales de France. De overeenkomst volgt op een memorandum van overeenstemming uit 2017 dat 504 vluchtelingen toeliet tot Frankrijk en de voorwaarden vastlegt voor de identificatie, opvang en integratie van de beoogde vluchtelingen. (InfoMigrants)

15 april. Ten minste 20 migranten zijn omgekomen toen hun boot zonk voor de kust van Tunesië, aldus de autoriteiten vrijdag. Ze probeerden het eiland Lampedusa te bereiken. Zeventien mensen worden vermist. (InfoMigrants.fr)

Terug