Scholen bij zware problemen, zoals een terreurdreiging


Johan Leman, 20 oktober 2023

We hebben het weer eens gehad in Brussel. Een moord op twee Zweedse supporters. Onmiddellijk werd over geheel Brussel niveau 4 afgekondigd. Een hele resem instellingen sloten hun deuren, daarbij ook veel scholen.

Toch ben ik zo vrij mij daarbij een vraag te stellen. Ik stel vast dat de jeugdwerking van Foyer, die dan open blijft, bij zo’n schoolsluitingen altijd een opmerkelijke toename ziet van kinderen en jongeren die bij Foyer langskomen. En eigenlijk is de reden evident: waar moeten ze naartoe? Heel vaak is de behuizing in bepaalde wijken heel eng. Een dag thuis blijven zitten, zit er niet in. Digitaal de les volgen is voor veel kinderen en jongeren evenmin evident. En dan gaan ze maar de straat op. Is dat voor hen dan plots helemaal niet gevaarlijk?

Ik heb de indruk dat men best toch iets beter moduleert als men als overheden deergelijke beslissingen neemt, hoe goed ook bedoeld. Beseft men altijd wel genoeg welke de woon- en wijksituatie is waarin sommige jongeren wonen en leven en wat het heel concrete gevolg is als men iets sluit?

Terug