Is Laag-Molenbeek sociaal-maatschappelijk aan het veranderen?


Johan Leman, 8 oktober 2024

Er zijn aanduidingen dat op sommige plaatsen van deze 100.000 inwoners en meerdere wijken tellende gemeente een sterke onderlinge sociaal-maatschappelijke differentiatie aan de gang is. In sommige wijken is wel degelijk een middenklasse aan het toenemen, terwijl in andere buurten de verpaupering constant blijft. En het feit dat op sommige plaatsen toenemende welstand een feit is, sluit verdere verpaupering bij andere inwoners niet uit.

Mag ik een signaal geven uit de Foyerwerking? We hebben een sterke Roma-werking. Jaren geleden werd het consultatiebureau voor het jonge kind (zeg maar het vroegere Kind en Gezin) in de onmiddellijke nabijheid ervan ingeplant. Daardoor maakten Roma ouders jaren lang een belangrijk deel uit van de bezoekers van dit consultatiebureau. Vandaag wordt een belangrijk deel van de bezoekers echter uitgemaakt door jonge Vlaamse Brusselaars. Het heeft ongetwijfeld te maken met het kwalitatieve aanbod en de uiterst verzorgde onthaalruimte van het bureau, maar het heeft  ongetwijfeld ook te maken met een toegenomen aantal nieuwe middenklasse inwoners in de omgeving.

Ondertussen is ook onder de Marokkaanse Molenbekenaren een middenklasse ontstaan. Men merkt dit aan het aanbod en de prijzen in sommige restaurants

Met andere woorden: Laag-Molenbeek is wellicht niet zo zeer etnisch-cultureel, maar vooral sociaal-maatschappelijk aan het veranderen en meer dan vroeger sociaal aan het differentiëren. Het specifieke is dat dit een verdere verpaupering van veel inwoners die daar tegelijk ook wonen niet uitsluit. Hoe moet men zo’n fenomeen benoemen?

Terug