Is het goed dat ouders weten hoe een school scoort op toetsen?


Johan Leman, 19 november 2024

Minister Demir wil dit principe van toetsing invoeren in de scholen van de Vlaamse Gemeenschap.  Is dit verstandig?

Eigenlijk moeten hier drie waarden tegenover elkaar afgewogen worden. Ten eerste, het recht van ouders om te weten welke de kwaliteit van een schoolaanbod is waar ze hun kinderen plaatsen.  Ten tweede, het stimuleren van scholen om hun aanbod te verbeteren en mankementen recht te trekken. Ten derde, het recht van kinderen met minder gelijke startkansen om niettemin in een goede school opgevangen te worden.

Om die waarden tegenover elkaar af te wegen, moet men o.a. nagaan welke het te verwachten effect is van zo’n bekendmaking van meetresultaten op de toekomstige werking van een school.

M.i. valt te vrezen dat als een school een ongunstig meetresultaat halen, ouders, niet in het minst ouders die heel bewust een goede schoolse opleiding als een must zien voor hun kinderen, hun kinderen in scholen zullen willen plaatsen met zeer gunstige meetresultaten en in alle geval scholen met minder goede meetresultaten zullen mijden. Ik denk dat elke echt om zijn kinderen bezorgde ouder dit zal doen. Zoiets zal onvermijdelijk leiden tot toenemende dualisering van het onderwijsaanbod en een bemoeilijken voor minder goed scorende scholen om uit het dal te geraken.

Als de veronderstelling juist is, dat de meeste ouders eigenlijk zonder bekendmaking van meetresultaten eigenlijk wel weten welke de betere en minder goede scholen zijn, is het dan wel verstandig om het probleem nog erger te maken? Zou het beleid er niet beter aan doen om enerzijds wel degelijk te meten, maar anderzijds dan – zonder resultaten publiek, te maken – op zo kort mogelijke  termijn te remediëren, want de gewenste remediëring zou heel verschillend kunnen zijn van de ene school vergeleken met de andere.

Zoiets zou goed bekeken moeten worden vooraleer het in te voeren. Het probleem met minister Demir is een beetje dat ze heel snel posities inneemt en die posities, eenmaal publiek gemaakt, nog moeilijk wijzigt… en zo kan kostbare tijd verloren gaan. Want evident zal dit allemaal niet van een leien dakje lopen.

Terug