Breng beeld Vaartkapoen terug naar Molenbeek


Johan Leman, 17 mei 2024

 

Vrijdag 17 mei, 16:00 uur. In een week tijd hebben 545 mensen de petitie ondertekend om een klein iconisch standbeeld op zijn plaats te laten terugzetten, eenmaal dat de werken op het Saincteletteplein achter de rug zullen liggen.

Dit is een mooi aantal. De initiatiefnemers zouden minder dan 200 sympatizanten als een slechte uitslag gezien hebben, hoopten op 400 en kregen nu al meer dan 500. Dank van harte aan iedereen die ondertekende. Zo’n resultaat duiden is eenvoudig: ondertekenaars tekenen omdat ze werkelijk die mening delen. En dan zijn er nog de vele Molenbeekse jongeren die me zegden dat ze ook van dit gedacht zijn, maar die geen email adres hebben.

Voor overheden betekent het, dat veel mensen hier vinden dat ze “die van de andere kant van het kanaal” er van nu af best zouden vanuit gaan dat beslissingen best rekening houden met wat leeft in een buurt en in een bredere wijk. Dit soort top-down beslissingen en speculeren over wat best is voor de overkant van het kanaal zonder rekening te houden met de inwoners,  mag ophouden. Ik vermoed dat de minister gewoon haar administratie liet doen en daarom zelf nog zo’n transfer niet wenste.

Laten we hopen dat nu stilaan bij sommige overheden ook het inzicht groeit  dat de wijk evenmin een gedrocht van een toren wenst die aan diezelfde  hoek van Historisch Molenbeek zou ingeplant worden en die de mensen in de buurt zon en licht zou ontnemen, dit allemaal – met het omzeilen van alle wettelijk voorgeschreven regels –  om enkele investeerders te plezieren. Maar dit is een ander verhaal en ik wens beide niet met elkaar te vermengen.

Terug