Bouwheren en stadsplanning


Johan Leman, 8 september 2022

n.a.v. de mogelijkheid van een Investeringswoontoren aan het Saincteletteplein in Molenbeek.

Gisteren 7 september was er een interessante Pano uitzending op VRT televisie. U bent toch ook blij, vermoed ik, als een openbare omroep een product uitzendt een openbare omroep waardig? Welnu, u zal het met me eens zijn, als u de uitzending zag, dat dit een geslaagde reportage was.

Ik weet niet wat u het meest bijgebleven is? Wat mij het meest opgevallen is, is dat er in Vlaanderen  bouwheren zijn die van zichzelf vinden dat zij de meest geschikte personen zijn, meer dan het gewone plebs, en ook meer dan de politici of verantwoordelijke ministers, die weten wat goed is voor de stadsontwikkeling en voor de toekomst van ons land. De enigste, in hun ogen en in de realiteit, uiteraard broodnodige demarche die ze doen, is om op tijd te dineren of op visite te gaan bij beleidmakers en hen hun plannen voor te leggen. De betrokken minister wordt dan geacht hun voorstel te aanvaarden en de regelgeving aan te passen of de nodige uitzonderingen in de regelgeving te voorzien.

Wetende dat de speculatie rond het betrokken terrein waar de investeringstoren in Molenbeek moet komen, eigenlijk begonnen is aan het eind van de jaren 80 (en dus al meer dan 40 jaar bezig is), en ziende hoeveel afwijkingen op de regelgeving door het Gewest toegekend worden, dan beantwoordt de aanpak van de Investeringstoren op het Saincteletteplein perfect aan wat in de Pano uitzending beschreven werd.

Met als grote conclusie: het zijn de bouwheren en speculanten die eigenlijk, ook in Brussel, de ontwikkelingen rond het kanaal aan de politici voorschrijven en de politici (op Gewestelijk vlak) die de wensen van de speculanten en bouwheren volgen en goedkeuren. En o ja, men verwijst naar een algemene problematiek, namelijk dat er in de toekomst meer hoogbouw moet komen en dat er in Brussel een woningentekort is, om iets door te duwen dat daar eigenlijk niets mee te maken heeft. Alsof die investeringstoren het woningentekort zal doen afnemen. Integendeel… het zal de prijzen in de omgeving de lucht injagen.

Terug